La Turinada: diversió o ‘botellón’ desmesurat?

La Turinada, que enguany compleix 20 anys, ha estat el tret de sortida d’aquesta última nit. És un acte que aplega a centenars de joves, que segueixen diverses xarangues mentre queden remullats per l’aigua que llencen els veïns des de les finestres. Però, com cada any, segueix un debat obert: el consum d’alcohol és sovint desmesurat i qui més qui menys es proveeix de beguda. Una qüestió difícil d’afrontar tenint en compte l’èxit de l’acte. Aquesta activitat, que al llarg de la seva trajectòria ha estat organitzada per diverses entitats, aplega centenars de joves. La concentració és a la Plaça del Carme i a partir d’aquí es dirigeixen cap a l’avinguda Onze de Setembre, el carrer Bisbe Lorenzana i fins a la Plaça del Mig, on es fa la traca final amb les xarangues. Pel camí és habitual que els veïns llencin aigua des de les finestres i els joves esperen, a sota, cridant quedar remullats. Aquesta és la part positiva d’un acte que segueix sent un èxit, però que manté un debat obert gens fàcil de tractar: el consum desmesurat d’alcohol. La Turinada és l’excusa per beure sense complexos i fer botellón amb totes les de la llei? Les imatges de gent jove amb ampolles i gots a les mans és habitual, com ho són les motxilles que porten a l’esquena; plenes de combinats que s’absorveixen poc a poc amb un tub de plàstic. Els joves reconeixen que a la Turinada s’hi va a beure. Sigui com sigui, la Turinada és un èxit i un dels actes més multitudinaris això fa difícil prendre accions per reduir el consum d’alcohol i, sovint, no es vol ni sentir a parlar d’aquest debat.