Imputen l’alcalde de Castellfollit i a la secretària per falsificar documents públics

L’alcalde de Castellfollit de la Roca i la secretària municipal estan imputats per falsificar documents públics i així poder cobrar una subvenció per construir el nou ajuntament. El fiscal veu indicis de delicte perquè els dos haurien certificat que els terrenys eren de titularitat municipal quan l’expedient d’expropiació del solar, que era de propietat privada, encara no estava resolt. El cas va arribar a mans de la fiscalia arran de la denúncia d’un veí. Com que el fiscal troba que hi ha indicis d’un delicte de falsificació de documents públics, ha enviat el cas als Jutjats d’Olot que han obert diligències. L’alcalde i la secretària hauran d’esclarir els fets davant el jutge. Olot Televisió ha parlat aquest vespre l’alcalde, Moisès Coromina, qui ha explicat que aquest matí han declarat tots dos i mantenen la seva innocència.

Arran de la denúncia d’un veí, el fiscal va instar els Mossos d’Esquadra a obrir una investigació. En l’atestat, els mossos conclouen i ressalten ‘en negreta’ que hi ha ‘indicis clars’ que indiquen que l’alcalde i la secretària van cometre un delicte quan van certificar que els terrenys eren de titularitat municipal. Segons ha explicat el fiscal de Medi Ambient i Urbanisme, Enrique Barata, l’equip de govern de Castellfollit de la Roca necessitava que els tràmits estiguessin complerts per poder cobrar la subvenció i construir el nou ajuntament, però l’expedient d’expropiació forçosa no estava resolt.
Per aquest motiu, el fiscal ha fet arribar el cas als Jutjats d’Olot, que han obert diligències contra els dos imputats. Segons Barata, els indicis apunten que l’alcalde, Moisès Coromina, i la secretària, Anna Serra, podrien ser autors d’un delicte de falsificació de documents públics per signar els certificats falsos. En cas que la fiscalia acabi acusant, els dos s’enfrontarien a penes d’entre sis mesos i dos anys d’inhabilitació.
Els imputats hauran d’esclarir els fets davant del jutge. Els Jutjats d’Olot ja van citar a declarar l’alcalde i la secretària el passat 28 de juliol però la vista es va suspendre perquè l’advocat de la defensa va al·legar que el cas havia prescrit. Si el jutge resol que no és així, els haurà de tornar a citar a seu judicial. Llavors, els fiscal presentarà càrrecs contra els dos o, per contra, arxivarà la causa.
 
Un edifici polèmic
El nou ajuntament de Castellfollit de la Roca és un edifici envoltat de polèmica. El veí propietari dels terrenys on finalment estan construint les dependències municipals, Joan Gusiñer, afirma que, a banda de la falsificació dels certificats, també hi ha més fraus. Gusiñer sosté que van expropiar menys terreny del que realment necessitaven i que el nou edifici envaeix 2,5 metres d’una parcel·la que és de propietat seva. ‘Són com una piconadora perquè passen, no escolten i van al seu aire’, ha criticat Gussinyer que explica que és per aquest motiu que s’ha vist obligat a posar el cas en mans de la fiscalia.
Tot i això, les obres avancen a bon ritme i l’edifici ja té finalitzada l’estructura. El pressupost per a la primera fase ha estat de 759.202 euros, i el Pla Únic d’Obres i Serveis de la Generalitat n’ha subvencionat 218.933. A més, l’ajuntament també compta amb una segona subvenció de 298.724 euros per a la segona fase dels treballs.
El nou edifici té quatre plantes, un altre aspecte polèmic de la construcció. Una sentència del jutjat contenciós administratiu número 1 de Girona conclou que les alineacions no s’ajusten a la normativa urbanística. El consistori ha recorregut la sentència i esà a l’espera de la resolució del TSJC.
x