‘La Caixa’ de Girona

ACN-Els consellers de Caixa Girona han aprovat aquest vespre per unanimitat la fusió per absorció amb ‘la Caixa’. A l’assemblea general extraordinària d’aquest dijous hi han assistit 113 dels 119 consellers i tots han donat llum verda a l’absorció. Segons ha explicat el president de Caixa Girona, Manel Serra, la integració no es culminarà fins al novembre, quan se signi davant notari i s’inscrigui al registre. Mentrestant, Serra ha explicat que ni els treballadors ni els clients de Caixa Girona ‘notaran res’. Un cop formalitzada la fusió, tots els membres dels òrgans de govern cessaran el seu càrrec i la els treballadors s’integraran en la plantilla de ‘la Caixa’. Fins al 2011 no es tancarà cap oficina. A efectes pràctics, i a partir de demà, els clients de Caixa Girona podran usar els caixers de ‘la Caixa’ sense pagar comissió. No serà però fins al novembre que els clients començaran a notar els canvis pel què fa a la integració. El director general de Caixa Girona, Jordi Blach, ha avançat que la plena integració informàtica i tecnològica de les oficines de les dues entitats es farà efectiva a partir de l’1 de gener.
D’ara en endavant, el calendari previst per acabar formalitzant la fusió passa, en primer lloc, perquè la Generalitat doni totes les autoritzacions preceptives, a través de l’aprovació en el Consell Executiu de la Generalitat. Aquest pas està previst, segons ha avançat el director de Caixa Girona, Manel Serra, que es doni durant el mes d’octubre.
Un cop aprovada pel Govern, serà el moment que els dos president de les caixes signin davant notari la fusió i s’inscrigui la nova societat al registre mercantil i administratiu. El termini marcat per a aquesta operació és els primers dies de novembre. ‘Hi ha Caixa Girona fins que se signin tots els requisits, els clients i els treballadors no notaran res fins al novembre’, ha aclarit Serra.

Què passa amb els treballadors?
Per una banda, un cop registrada la nova societat, començarà la integració dels treballadors de Caixa Girona a la plantilla de ‘la Caixa’, amb les condicions que van acordar les dues entitats i els sindicats. L’acord laboral recull que els treballadors de l’entitat gironina cobraran el mateix que els de ‘la Caixa’ en un termini de dos anys i mig. Actualment, cobren un 27% menys.
L’absorció per part de ‘la Caixa’ suposa una reducció de plantilla del 20%. Dels 1.100 treballadors amb què compta Caixa Girona, se’n preveuen prejubilar 130. Es tracta de persones d’entre 55 i 60 anys que, segons l’acord laboral al qual es va arribar amb els sindicats, cobraran entre el 80% i el 90% del sou brut depenent de l’edat.
D’altra banda, el director de l’entitat gironina ha anunciat que un cop formalitzada la fusió tots els membres de l’assemblea i dels òrgans directius –inclòs el president, el director general i els vicepresidents- cessaran el càrrec.

Oficines obertes fins al 2011

En relació a l’afectació per a les oficines, el director general, Jordi Blanch, ha avançat que durant el què queda d’any no es tancarà cap oficina. La integració fa que un 8% de la xarxa d’oficines de les dues entitats a Catalunya s’hagin de tancar –hi ha oficines de les dues caixes a tocar en molts municipis- però aquestes oficines, entre 150 i 160, no s’hauran de tancar fins al 2011.
Els dirigents de l’entitat gironina no han aclarit però el futur de la seu central de Caixa Girona, situada al carrer de la Creu. Serra ha afirmat que durant els pròxims mesos continuarà exercint de seu central i que, passat novembre, ‘serà un immoble molt representatiu de la història de Caixa Girona’. El director de l’entitat gironina s’ha mostrat convençut que ‘la Caixa’ donarà un ús financer a l’edifici ‘si no en la seva totalitat en bona part d’aquest’, ha dit.

Sense canvis a l’obra social
En la línia del què va declarar el director general de l’Obra Social ‘la Caixa’, Jaume Lanaspa, en una visita a Salt aquesta setmana, l’obra social de Caixa Girona continuarà en mans de la fundació Caixa Girona durant el 2010 i el 2011. Serra ha afirmat que la voluntat expressada per ‘la Caixa’ és mantenir tots els programes de caire social, assistencial, cultural o artístic que actualment promou la fundació gironina.
‘Aquest és el compromís i no tinc cap dubte que ‘la Caixa’ ho mantindrà’, s’ha mostrat ferm Serra que ha dit que la dotació de la fundació es manté durant el 2011. Ara bé, segons va afirmar Lanaspa, l’autonomia de la fundació de Caixa Girona estarà sempre sota la tutela de ‘la Caixa’.

Les inspeccions han de continuar
Preguntat sobre com afectarà la fusió a les inspeccions per presumptes irregularitats durant la presidència d’Arcadi Calzada que està fent el Departament d’Economia a l’entitat gironina, Serra ha dit que l’administració ‘actua d’ofici’ i que, per tant, la ressolució de l’expedient que està en marxa ‘ha de continuar’. ‘Independentment de les persones que hi hagi l’administració conclourà la inspecció quan cregui convenient’, ha afirmat Serra.