Ripoll, capital de la Cultura Catalana 2013

La ciutat de Ripoll s’ha convertit en la nova Capital de la Cultura Catalana 2013. L’alcaldessa de Ripoll, Teresa Jordà, i el president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, van signar aquest divendres l’acord de nominació de Ripoll com a referent cultural per a tot l’àmbit lingüístic català de l’any 2013. Els tres eixos principals de la capitalitat de Ripoll 2013 seran el bressol de Catalunya -Guifré el Pilós, Abat Oliba i Scriptorium-, la indústria del ferro -la farga, indústria dels claus i les armes de foc- i la indústria tèxtil -colònies industrials. Ripoll va decidir optar a la designació de Capital de la Cultura Catalana 2013 en la sessió plenària del 29 de desember de l’any 2009, amb el vot a favor de tots els partits polítics.
El fet de ser Capital de la Cultura Catalana 2013 permetrà la ciutat projectar la cultura, la identitat i les tradicions catalanes a través de la història mil·lenària de Ripoll. A més dels trets representatius, la capitalitat es basa també en la diversitat, el teixit associatiu de la vila i les diferents vies de cooperació que l’Ajuntament de la Comtal Vila de Ripoll té amb d’altres municipis.
A l’acte d’oficialització de Ripoll com a Capital de la Cultura Catalana 2013 hi van assistir Richard Elelman, regidor de Medi Ambient i Cultura de Figueres, ciutat que va ser Capital de la Cultura Catalana 2009. Elelman va manifestar que ‘la capitalitat cultural de l’any passat ha significat un abans i un després per a la cultura de la nostra ciutat’.
D’altra banda, Mateu Chalmeta, regidor de Cultura i Patrimoni Cultural de Badalona, que va ser Capital de la Cultura Catalana 2010, va expressar el seu convenciment que ‘la capitalitat cultural és un projecte d’inclusió social i de participació ciutadana més enllà que serveix per a posicionar positivament Badalona en el mapa cultural del país’. Finalment, Montse Planelles, comissària de la Capital de la Cultura Catalana Escaldes-Engordany 2011, va declarar que ‘la de l’any vinent serà la capital cultural del conjunt del Principat d’Andorra, l’únic estat del món que té el català com a única llengua oficial’.
De la seva banda, el president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, va declarar que ‘la Capital de la Cultura Catalana és, també, un projecte d’integració europea perquè s’adreça a quatre estats del nostre continent’.
Finalment, l’alcaldessa de Ripoll, Teresa Jordà, va mostrar el seu convenciment que amb la capitalitat cultural de Ripoll ‘el país redescobrirà una part significativa dels seus orígens’.

x