L’economia gironina creixerà l’any vinent

L’economia gironina abandonarà les xifres negatives a finals d’any i entrarà en creixements positius a partir de 2011. Un informe econòmic de la nova entitat CatalunyaCaixa conclou que el conjunt de Catalunya tancarà el 2010 amb xifres negatives (-0.4%) pel que fa al Valor Afegit Brut (VAB) o riquesa generada, mentre que les comarques gironines s’aproparan al 0%. Durant el 2011, Catalunya assolirà un creixement del 0,7% i la demarcació de Girona arribarà a l’1%. Aquest percentatge positiu permetrà fer créixer l’ocupació. Segons l’informe, en el conjunt de les comarques gironines, aquest 2009 el VAB ha caigut un 3,3%, cosa que suposa una caiguda menys intensa que la mitjana catalana (-4,1%).

Dosi d’optimisme per a l’economia gironina. Un informe de CatalunyaCaixa conclou que la demarcació començarà la recuperació econòmica molt aviat i que abandonarà les xifres negatives a finals d’any. Una dada que segons l’autor de l’estudi, el catedràtic Josep Oliver, permetrà que s’aturi la destrucció de llocs de treball i es comenci una nova etapa en l’ocupació gironina. ‘A principis de 2011, les comarques gironines entraran en una fase de creixement positiva i començarà a expandir-se l’ocupació’, ha afirmat Oliver.  
Segons les previsions d’Oliver, les comarques gironines mantindran una progressió en la recuperació econòmica superior a la mitjana de Catalunya i el seu creixement se situarà vora l’1% durant el 2011. ‘Veient la dinàmica sectorial, preveiem que Catalunya assoleixi un creixement positiu del 0,7% al 2011 i que Girona arribi a l’1%’, explica Oliver.
Tot i així, el creixement serà encara uns punts per sota del necessari per recuperar els valors anteriors a la crisi. ‘Estem acostumats a un creixement del 4%’, explica Oliver, que afegeix que tot i sortida de la recessió, la recuperació serà ‘lenta’.  

L’eix gironí, un dels que millor ha resistit
Totes aquestes previsions formen part de l’estudi que la nova entitat CatalunyaCaixa ha encarregat per tal de mesurar l’impacte de la crisi econòmica durant el 2009. L’infome situa l’eix gironí com un dels que millor ha resistit la recessió econòmica. Segons el document, la riquesa generada o el Valor Afegit Brut (VAB) a Girona ha caigut un 3,3% aquest 2009, una xifra que suposa una caiguda menys ‘intensa’ que la mitjana catalana (-4,1%).  
A més d’aquest descens en el conjunt del territori català, la recessió també ha arrossegat a valors negatius, per primer cop d’ençà de l’inici de la crisi, el sector terciari. El territori que n’ha sortit més malparat són les comarques gironines, que encapçalen la caiguda més forta a tot Catalunya en l’àmbit dels serveis i de l’hostaleria.  
En concret, la taxa de creixement en aquest sector ha caigut un 1,4%, dues dècimes per sobre de la mitjana catalana (-1,2%). Segons l’estudi, el motiu principal d’aquesta caiguda és la reducció de serveis hotelers.
De fet, si es comparen les dades de pernoctacions d’aquest darrer any, la marca Costa Brava en perd 1.027.000. Aquesta xifra negra la situa com la destinació turística catalana on més han caigut les pernoctacions, seguida de la Costa Daurada (-635.000) i el litoral de Barcelona i el Maresme (-524.000).  
En relació a la indústria, Girona s’ha mantingut una mica per sobre de la mitjana catalana (-12,9%). Durant el 2009, la demarcació ha patit una caiguda del VAB industrial de l’11,1%. Una diferència que Oliver atribueix a l’especialització de la industria gironina en l’àmbit alimentari. ‘La indústria de l’alimentació és més resistent que d’altres’, explica l’autor de l’estudi.  
Per comarques, el Ripollès i la Selva són les que més afectades s’han vist per la recessió durant el 2009. El Pla de l’Estany i el Gironès, en canvi, formen part del grup de les tretze comarques catalanes que cauen menys del 2,5%.

Deixa un comentari