La Vall de Bianya; zona protegida

El Ple de la Diputació de Girona ha aprovat set convenis per a la creació de noves reserves forestals a les comarques de la Garrotxa, la Cerdanya, el Ripollès, el Baix Empordà i el Pla de l’Estany. L’objectiu és conservar la biodiversitat dels boscos. Per fer-ho, durant 25 anys els propietaris d’aquestes reserves tenen prohibit talar els arbres. D’aquesta manera, s’aconsegueix una mostra de bosc madur i envellit que permet augmentar la biodiversitat amb la presència, per exemple, d’espècies que s’alimenten de fusta morta o que viuen a les cavitats dels arbres. Els propietaris reben fins a 15.000 euros d’ajudes en concepte de pagament pel valor de la fusta que creixeria durant aquest període de temps.

Les noves reserves forestals estan situades a quatre municipis de la Cerdanya -Ger, Meranges i Pardines i Ribes de Freser-, a tres del Baix Empordà -Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura-, a un del Pla de l’Estany -Sant Miquel de Campmajor- i a un municipi de la Garrotxa -Vall de Bianya. 
L’objectiu d’aquests convenis és aconseguir una mostra de bosc madur envellit en contrast amb el bosc encara en fase d’aprofitament i una zona de bosc amb arbres vells per així augmentar la biodiversitat amb la presència, per exemple, que s’alimenten de la fusta morta o viuen a les cavitats dels arbres. Per fer-ho, els convenis preveuen que durant 25 anys els propietaris de les reserves -particulars o administracions- no talin els arbres de les zones protegides. En concepte del valor de la fusta que creixeria en aquest període de temps, els propietaris reben ajudes de fins a 15.000 euros.  
Els set nous convenis aprovats pel ple aquest migdia formen part d’un programa impulsat pel Departament de Medi Ambient i Territori de la Diputació de Girona que va néixer el 2005 amb la primera reserva forestal al Montseny. No va ser fins al 2008 quan es va començar a desenvolupar en el conjunt de les demarcació.