Els sindicats parlen d’èxit de la vaga general

Els sindicats parlen d’èxit de la vaga general mentre que els partits polítics diuen que s’han seguit els serveis mínims acordats. El govern espanyol no dóna dades i, en canvi, UGT i Comissions Obreres parlen d’unes dades preliminars d’un 70%. Una dada que pot donar pistes sobre el seguiment de l’aturada és la del consum elèctric. Segons Red Elèctrica, a les cinc de la matinada, el consum d’electricitat era molt més baix que el d’un dia laborable a la mateixa hora. 

  Membres dels sindicats UGT i Comissions obreres han fet una manifestació aquest migdia en motiu de la vaga general i per mostrar la seva disconformitat amb la reforma laboral i la retallada de les polítiques socials. Segons els impulsors han assistit a la concentració unes 500 persones, 170 segons la policia municipal d’Olot. Alguns comerços d’Olot han denunciat que els piquets han posat silicona en alguns panys perquè no poguessin obrir els establiments aquest matí. D’altres, com la farmàcia de la Plaça Major, han penjat un cartell de serveis mínims. On més s’ha notat la vaga és als polígons industrials de la comarca. A Olot diverses grans empreses han decidit no obrir o treballar amb el mínim de personal, en molts casos per por dels piquets. És el cas de la fàbrica d’embotits Espuña, on aquest migdia la imatge era d’una evident tranquil·litat, a diferència d’un dia laboral normal i corrent. D’altra banda l’empresa Simon, que fabrica material elèctric, tampoc ha obert portes. En aquest cas es manté vigent un expedient de regulació d’ocupació i aquest dimecres comptabilitzarà com a tal pels treballadors. Al mateix polígon industrial del Morrot avui tampoc és un dia normal. Aquests aparcaments cada dia estan plens de gom a gom de persones que treballen en aquesta zona d’Olot. En canvi, aquest dimecres, hi ha hagut poc moviment. La vaga, però, s’ha notat en general als carrers del centre de la ciutat. A les onze del matí pocs vehicles circulaven per Olot. També comptats autobusos de l’empresa Teisa, que avui s’ha acollit als serveis mínims i només s’han fet el 25% dels trajectes. En alguns vidres d’autocars s’informava d’aquesta situació. Segons Red Elèctrica, a les cinc de la matinada, el consum d’electricitat era molt més baix que el d’un dia laborable a la mateixa hora. La companyia diu que correspondria al consum que hi pot haver un diumenge a la matinada.

La corda es tensa amb la reforma laboral

La Vaga general és la resposta a la reforma laboral proposada pel govern de Madrid i aprovada al Congrés dels Diputats. Mentre els sindicats esperen modificar la llei amb la seva pressió, el món empresarial pensa que la reforma serà inamovible i per tant, que aquesta vaga només és un contratemps que no servirà per a res. Tot i així, la patronal garrotxina considera que la reforma laboral no soluciona qüestions substancials com la generació de contractes o la flexibilitat laboral, i per tant contempla la vaga com una resposta lícita a una reforma que té tot aquest seguit de mancances. Des de l’intersectorial de la Garrotxa creuen que la vaga és una resposta lícita a una reforma laboral que no contribuirà a generar ocupació.