Gestió de tot el cicle de l’aigua

La qualitat de l’aigua de la Garrotxa és bona però hi ha municipis que necessiten una atenció especial. És el punt de partida del Pla participatiu del cicle de l’aigua, que començarà dimarts de la setmana vinent a Olot. Una directiva marc de la Unió Europea obliga a tots els estats membres aplicar la gestió a tot el cicle de l’aigua. La Garrotxa té aigües netes o molt netes en la majoria del seu territori, aquesta és la principal conclusió de l’estiu que el Sigma, el Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa, ha estat elaborant durant un any i mig. A partir d’aquí es determina la situació de cada municipi, de cada riu i cada afluent que permet conèixer les mancances. Una directiva de la Unió Europea obliga, a partir d’ara, obrir un procés d’anàlisi de tot el cicle de l’aigua i no només de sanejament, que és el que es venia fent fins ara. La necessitat d’un sistema adequat de potabilització i abastament a Sant Jaume de Llierca, la millora de l’abastament de Riudaura, Beuda i Sant Ferriol, són algunes de les demandes que es posen a sobre la taula. Però també l’ampliació de les plantes de depuració de Sant Joan les Fonts, les Planes i Besalú i la construcció de la planta i col·lectors de Riudaura. La sequera que va patir el país fa uns mesos va posar sobre la taula la necessitat d’estudiar a fons els recursos hídrics. En el cas de la Garrotxa, és la primera comarca de tot Catalunya que impulsa un debat com aquest. L’estudi elaborat pels tècnics del Sigma també posa de relleu la situació de tota la xarxa de distribució, el sanejament i la recuperació de l’aigua, fins a aconseguir una fotografia de l’estat actual de la gestió. Ara toca a tota la societat de la Garrotxa implicar-se en aquest procés que arrenca dimarts de la setmana vinent, a les sis de la tarda, al Casal Marià d’Olot.