Activat el Pla Inuncat per possibles innundacions

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat ha activat aquest divendres a la tarda la fase d’alerta del Pla especial d’emergències per inundacions a Catalunya (Inuncat) atesa la previsió de risc de pluges fortes a tot Catalunya durant el cap de setmana. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) es preveu l’arribada d’una pertorbació situada a l’oest de la península Ibèrica que al llarg dels propers dies donarà lloc a un episodi de pluja que afectarà tot el país. Entre dissabte al vespre i diumenge al matí es preveu que la pertorbació creuarà tot Catalunya amb intensitats de precipitació fortes (20 litres en 30 minuts), ratxes de vent i fenòmens de temps sever. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, en alguns observatoris del litoral i prelitoral es pot superar el llindar d’acumulació de 100 litres en 24 hores, tot i que general les precipitacions estaran entre els 50 i els 100 litres per metre quadrat. Entre dilluns a migdia i primera hora de dimecres, es preveu que una depressió se centri al Mar Balear i doni lloc a un episodi de llevant que podria acumular molta aigua en aquestes 36 a 48 hores a punts del litoral, prelitoral i Pirineu Oriental. En aquest interval, es podria superar el llindar d’acumulació de més de 100 litres en 24 hores a nombrosos observatoris.

De cara a fer seguiment de les incidències i valorar les previsions meteorològiques d’aquest episodi de pluges, aquest dissabte a les onze del matí es reunirà el Comitè Tècnic de Seguiment del Risc per Inundacions a les instal·lacions del CECAT per tal de valorar i actualitzar qualsevol novetat derivada d’aquest episodi de pluges generalitzades a Catalunya. Posteriorment, a les 12.15 hores i a la sala de premsa del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, el director general de Protecció Civil, Josep Ramon Mora, farà atenció als mitjans de comunicació per tal d’avançar les novetats meteorològiques i altres informacions rellevants derivades d’aquest episodi de pluges.

La Direcció General de Protecció Civil recomana fer seguiment de les informacions meteorològiques i planificar els itineraris previstos per aquests dies de pont, així com extremar les precaucions i seguir els consells d’autoprotecció en el cas de que algú es vegi sorprès pels aiguats.