Alarma mèdica pel cas de La Caritat

Arran del cas de la residència la Caritat d’Olot, el president del Col·legi de Metges de Girona, Benjamí Pallarès, ha demanat revisar els protocols d’actuació als geriàtrics arran dels assassinats comesos pel zelador. Fins ara, Joan Vila ha confessat haver mort a traves àvies, però els resultats de les exhumacions d’aquesta setmana hauran de determinar si Vila va anar més enllà. A la interlocutòria els jutge precisa que ‘no consta acreditat’ que els metges examinessin els cossos abans de certificar-ne la mort. El president del col·legi de Metges ha dit que val la pena donar el senyal d’alarma. Per aquest motiu es farà un curs específic adreçat als facultatius sobre com s’han de certificar les defuncions.

Fins ara el zelador d’Olot ha confessar haver emmetzinat tres ancianes amb un líquid corrosiu. La investigació feta pels Mossos d’Esquadra ha comportat que, a principis d’aquesta setmana, s’exhumessin vuit nous cadàvers d’avis morts al geriàtric al llarg d’aquest 2010 per veure si també serien víctimes de Joan Vila.

L’escrit judicial es remet a l’historial mèdic aportat pel geriàtric, on s’indica que s’avisaven els facultatius per telèfon però que en cap altre lloc es fa constar que els metges que van signar els certificats observessin els cadàvers.

Per Pallarès, el cas del zelador d’Olot ha de permetre fer un replantejament de com funcionen les residències d’ancians i concretar quines han de ser tant les funcions del personal assistencial com la manera en què s’ha de portar a terme.

Després que s’hagin exhumat els vuit cadàvers, la investigació del cas del zelador d’Olot es troba ara pendent del resultat de les analítiques que es faran als teixits extrets dels cossos. Els resultats intentaran determinar si algun dels ancians hauria pogut ser víctima de Joan Vila. Les exhumacions es van fer dilluns als cementiris d’Olot, Castellfollit de la Roca i Sant Salvador de Bianya. El jutge ha fet constar que, de les quinze morts que hi ha hagut a la Caritat al llarg del 2010, dotze d’elles van tenir lloc els dies i els torns en què el zelador treballava al centre.

Deixa un comentari