El Museu del Paisatge ja té espai

La planta de l’Hospici d’Olot que actualment acull la sala permanent del Museu Comarcal de la Garrotxa es convertirà entre finals del 2012 i principis del 2013 en el museu del paisatge de Catalunya. Durant aquest temps s’està dissenyant el projecte museogràfic i les obres de rehabilitació de la planta per aquest museu que ha d’explicar als catalans les qualitats del paisatge del país a través del llenguatge de l’art. Per a això caldrà una inversió de més de dos milions d’euros. Les administracions donen suport institucional a aquesta iniciativa. L’Ajuntament olotí espera que ho facin a partir d’ara de forma econòmica, contribuint a pagar gran part del cost del projecte. És previst que la remodelació comenci a principis de 2012. Durant tot aquell any, el museu romandrà tancat per possibilitar els treballs al seu interior. Un equip de les notícies ha visitat l’espai que acollirà el museu per descobrir la transformació que experimentarà.

La tercera planta del museu comarcal de la Garrotxa és l’espai que acollirà, d’aquí a dos anys, el museu del paisatge de Catalunya. Els mil metres quadrats d’aquest espai, que va ser fundat a mitjans dels anys 80 i que acull l’exposició permanent del museu garrotxí, experimentaran a partir del 2012 una important transformació.

Les pintures que plasmaran el paisatge català es veuran complementades per fotografies, exponents històrics del cartellisme català, textos literaris i fins i tot audiovisuals. La majoria d’obres que s’hi exposaran seran aportades pel propi fons del museu comarcal de la Garrotxa, amb una important aportació del Museu Nacional d’Art de Catalunya.

El Meseu del paisatge de Catalunya també incorporarà obres del fons artístic de la generalitat de Catalunya i altres obres concretes del fons de museus catalans i col·leccions particulars. La remodelació de l’espai interior començarà a principis del 2012 amb una inversió de 2 milions 200 mil euros. La voluntat és que les administracions supralocals subvencionin la majoria del cost. De moment, l’Ajuntament ja ha acollit l’aportació de 200 mil euros del departament d’Obres Publiques i de 100 mil euros del Ministeri de Cultura. És previst que el nou museu pugui obrir les portes entre finals del 2012 i principis del 2013.

Ja han començat alguns dels treballs d’adequació, aquells externs que no impedeixen l’accés dels visitants a l’interior del museu comarcal. Cada any, l’actual museu, que acull la història artística de la comarca, acull una mitjana de sis mil visitants. Per possibilitar els treballs a l’interior del museu, es farà necessari tancar-lo al públic durant gran part del 2012.