Males perspectives per la construcció per aquest 2011

A la Garrotxa el balanç del 2010 és de 430 habitatges acabats per 178 obres contractades. Fa dos anys que la diferència entre habitatges acabats i contractats és negativa a la comarca com també a la demarcació de Girona. Plana encara una manca de confiança i no hi ha expectatives per generar llocs de treball. Aquestes són les conclusions de l’últim estudi del Col·legi d’aparelladors de Girona. El 2010 s’han acabat a la Garrotxa 430 habitatges i la previsió per al 2011 és que se n’acabin menys de 400. Per contra, només s’han contractat 178. Mentre no se’n contractin entre 400 i 500 habitatges anuals, el sector no es revifarà, i no sembla que ho farà tampoc el 2011. El col·legi d’aparelladors de Girona alerta d’una manca de confiança crònica, de finançament. El preu d’alguns habitatges han baixat, d’altres encara no ho han fet. Els preus es mantenen encara en alguns casos de manera selectiva i les expectatives no són optimistes. Segons el col·legi, hi ha encara mercat i possibilitats en alguns municipis, tot i que no hi ha finançament.

Segons l’ens, els municipis més estables en quesito de contractació són, a banda d’Olot, Sant Joan les Fonts, la Vall d’en Bas i Besalú. Altres poblacions que han experimentat pujades en contractació de forma puntual són Riudaura, ara estancada, o les Preses. Olot encara és el municipi amb un major estock d’obra nova i de segona mà sense trobar comprador. El Col·legi d’aparelladors apunta com un marcador de recuperació de confiança l’aposta decidida per la rehabilitació d’habitatges.

La Garrotxa no és la comarca gironina més afectada del 2010. Els territoris amb costa han patit de forma més acusada i novament, els capricis del joc entre l’oferta i la demanda.