L’excés de visitants a la zona volcànica obligarà al parc a prendre mesures

L’obertura del túnel de Bracons, l’abril del 2009, ha doblat el nombre de visitants i turistes, sobretot procedents de la demarcació de Barcelona, que aprofiten els ponts i d’altres dies lliures que venen seguits per visitar la Garrotxa. La gran atracció continua essent la Fageda i els volcans del Croscat i Santa Margarida. Les grans aglomeracions de visitants generen problemes en la gestió del turisme que en poden fer els diferents establiments i punts d’informació del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. La direcció del Parc es planteja emprendre estratègies per diversificar els visitants i dirigir-los cap a d’altres zones que poden ser igual d’atractives com la Fageda. Aquestes són les xifres dels problemes generats per l’èxit de visitants al Parc. El turisme gironí va perdre un 10% de visitants el passat 2010. Tot i així, la demarcació es manté líder a l’Estat Espanyol. Un dels grans pols d’atracció del turisme d’interior és la Fageda i el seu voltant, el volcà Croscat i el de Santa Margarida. La passada tardor, el punt d’informació de Can Serra, a l’entrada de la Fageda, va arribar a registrar puntes de visites de 3 mil persones, membres de famílies que representaven, en total, prop de 10 mil visitants. Les grans aglomeracions es generen durant la Setmana Santa i els dies de pont de la tardor. El Parc Natural creu que aquesta situació atempta contra el turisme de qualitat que pretén oferir la zona, i es planteja diversificar els visitants aquests dies, potenciant altres punts de la Garrotxa que puguin tenir un interès turístic similar a la fageda però que per contra, són menys coneguts pels visitants. Per exemple, el Parc estudia publicitar el punt d’informació de Sant feliu de pallerols, recentment inaugurat, com la porta d’entrada del Parc Natural. Aquest punt d’informació té prop seu zones potencialment visitables com les fagedes de la serra de Finestres o els volcans de Sant Marc i Puig Roig.