Cinema solidari amb protagonistes de la Garrotxa

El cinema Rambla de Lleida projecta aquests dies un documental solidari protagonitzat per una parella del nepal que els seran familiars. Sota el títol “Asmita. Bed and Breakfast”, el cineasta Marcel·lí Parés, narra les experiències d’un guia d’alta muntanya que va arribar a la Garrotxa perquè l’ajudessin a operar-se de les extremitats després d’una accidentada ascensió a l’Everest que el va deixar sense alguns dits. Segur que recorden aquesta història. El propi xerpa i la família garrotxina que el va ajudar van donar a conèixer aquesta història al centre excursionista d’Olot no fa tants de mesos. Un percentatge de la taquilla del film, que s’ha distribuït pel nord d’Espanya, es destinarà al xerpa i la seva família per ajudar-lo amb els costos de l’operació. Dharma, un guia d’alta muntanya nepalès, va perdre els dits de les mans i d’un peu en una ascensió a l’Everest el 2008. El seu últim recurs per afrontar la seva situació d’extrema precarietat va ser demanar ajuda a una família de la Garrotxa, als quals havia guiat de trekking feia uns anys. Xavier Casas i Emília Papell no van dubtar un instant en ajudar-lo. Van gestionar el viatge a Catalunya de Dharma i la seva dona Asmita per operar el xerpa. El cineasta Marcel·lí Parés va aprofitar els tres mesos i mig que la parella nepalesa va viure a Catalunya per rodar un documental que s’ha estrenat fa poc. DECLA Marcel·lí Parés (cineasta) Parés, guionista i director del film, es va adonar aviat que l’autèntica protagonista de la cinta havia de ser la dona del guia, per a qui l’experiència que va viure a Catalunya va resultar un impacte total. DECLA Marcel·lí Parés (cineasta) El documental mostra la intervenció quirúrgica de Dharma, les xerrades que aquest va oferir sobre l’Everest en centres excursionistes i les classes de cuina que va rebre Asmita, que han servit a la parella per obrir a Katmandú un petit hotel Bed and Breakfast amb el qual ara tenen un futur millor.