Els estancs diuen haver perdut al voltant d’un 6% de les vendes

Segons el gremi d’Estanquers de Catalunya, Marcel·lí Gámez, les vendes de tabac han registrat un descens d’entre un 6 i un 7%. Aquesta xifra ha estat confirmada pels estancs olotins, que han vist com els clients els visiten menys sovint. No atribueixen la baixada en les vendes pel preu sinó perquè des del gener hi ha menys espais on es pot fumar. No creuen que aquest descens de vendes es remunti i creuen que haurien de ser els productors i no ells els afectats. Els estancs olotins confirmen la dada aportada pel president del gremi d’estanquers. Les vendes han baixat fins a com a mínim un 6%. Els visiten els mateixos clients, però els visiten menys. El consum de tabac ha baixat un 28% a Catalunya en els últims anys, segons l’últim Estudi de Nutrició i Risc Cardiovascular. Als consumidors els molesta no poder fumar en espais públics i sobretot, el preu al qual s’està posant el paquet. Els responsables dels estancs creuen que la llei merma la llibertat i que les normatives haurien de carregar contra els productors, i no contra els clients. Baixen la venda de tabac i, en alguns casos, en canvi, ha pujat la venda dels puros de manera puntual.

La facturació en els establiments i comerços relacionats amb el consum de tabac ha baixat de forma directa o indirecta a causa de l’aplicació de la llei antitabac. Durant el mes de gener, l’hostaleria catalana ha perdut de mitjana un 10% de la seva facturació.