La ‘llei Sinde’ no convenç, tampoc a la Garrotxa

L’anomenada ‘llei Sinde’, que pretén perseguir aquells espais d’internet que es beneficien econòmicament de les descàrregues dels usuaris, ja ha passat el tràmit del Senat i ara serà el Congrés qui la validi. Aquesta normativa no ha agradat als sectors culturals perquè consideren que es queda a les portes d’entrar a fons en la qüestió de la propietat intel·lectual. El programa ‘Pros i contres’ d’Olot Televisió ho va debatre ahir des d’un punt de vista de proximitat. El Congrés aprovarà molt aviat la ‘llei Sinde’. A partir d’aquest moment les pàgines que es lucren de les descàrregues culturals a través d’internet podran ser clausurades a través d’un procés judicial. A nivell social es considera insuficient perquè no té en compte el canvi a digital que ha viscut la cultura i no normalitza, per exemple, el preu de les descàrregues. El responsable d’activitats del Museu del Cinema de Girona, Jordi Costa, considera que “cal pagar per descarregar cultura però també s’ha d’assegurar que la qualitat sigui bona i que ‘baixi’ amb qualitat”. El secretari de Músics Associats, Miquel Pascal, es manté en aquesta línia però ha afegit que “cal rebaixar el preu de les descàrregues perquè no s’entén que costi el mateix que comprar un cd a la botiga”.

Amb la ‘llei Sinde’ també s’obre un altre debat paral·lel que no queda resolt: la manera d’actuar de les entitats de gestió com poden ser la Societat General d’Autors i Editors, l’SGAE. La cantant Rocío Romero ha dit que “no pot ser que l’SGAE decideixi sobre l’autor què i quan ha de cobrar”. En aquest sentit demana “llibertat per decidir què volem que es faci de les nostres obres”.