El fajol es globalitza

Èxit de visitants a la sisena fira del Fajol. Els plats japonesos de Shuji Akahane i els seus alumnes i els tastets de Cuina Volcànica van ser l’atracció més visitada de la fira. Els gegants Batoia de Batet de la Serra i en Plafalgars, de Vallfogona, van presidir-la. 18 dels alumnes de l’escola Shinisyu Soba Academia i el mateix Shoji Akahane, campió del mòn d’amassar fajol van centralitzar l’atenció dels visitants. A més de la demostració de com amassen el fajol per a després cuinar-lo, la comitiva japonesa no va deixar de cuinar des de primera hora del matí. El mateix van fer els cuiners del col·lectiu Cuina Volcànica, cadascún amb les seves especialitats culinàries per oferir als visitants. Akahane està convençut dels beneficis del Fajol

El fajol que van fer servir en aquesta ocasió va ser sembrat al japó, però amb llavors de Batet. A la fira es van poder veure una gran varietat de productes que tenen com a base el Fajol, des de cervesa fins a pa o coca. El bon temps va acompanyar aquesta sisena edició de la fira, molt contràriament al fred de l’any passat. La presència dels japonesos ha donat fama a la fira, que va començar amb modèstia i amb la intenció de valoritzar un producte minoritari com semblava ser el Fajol. L’intercanvi de coneixements amb el col·lectiu de japonesos va molt més enllà de la cuina. De fet, la cuina no deixa de ser una expressió cultural.

Després de la Fira del Fesol i la Fira del Farro, la del Fajol no ha rebut menys visitants. La gastronomia amb productes típics de les terres garrotxines té amics, i prova d’això n’és l’elevat nombre de visitants.