Reunió entre Ensenyament i docents de la Garrotxa per la tisorada del pressupost

Els directors dels centres educatius de Catalunya han rebut amb desconcert el comunicat del Departament d’Ensenyament, on se’ls diu que s’ha aprovat només el 80% del pressupost de les despeses corrents dels centres a l’espera que el govern català aprovi el pressupost del 2011. Els centres hauran d’afrontar com a màxim, doncs, un 20% menys del pressupost per a la despesa corrent per a aquest nou any. Pot ser que aquesta retallada es redueixi però no es pot determinar encara en quant. Ahir els directors d’escoles i instituts de la garrotxa van poder escoltar de primera mà les explicacions del director territorial d0’ensenyament a Girona, Albert Bayot, en una reunió a porta tancada que van mantenir a l’IES Montsacopa d’Olot. Des d’un quart de 8 fins a tres quarts de 9 del vespre. Una hora i mitja va durar la reunió que ahir va mantenir el nou director territorial d’ensenyament, Albert Bayot, amb els directors dels centres educatius de la Garrotxa. El motiu era explicar-los les línies generals de l’actuació del nou govern en matèria d’ensenyament, mesures que estaran fortament condicionades per la crisi i els ajustaments necessaris per afrontar-les. De moment, la notícia més desconcertant és la retallada d’un 20% en els pressupostos de les despeses corrents, a falta que es concreti el pressupost del govern per al 2011. La voluntat del govern és que aquesta retallada acabi essent només del 10%, tot i que per ara no es pot confirmar.

La retallada afectarà al manteniment i serveis bàsics de funcionament dels centres, a més de la compra de material per les diverses activitats del proper any. El nou departament d’ensenyament també ha paralitzat momentàniament el programa 1X1 per portar un ordinador per cada alumne als centres educatius que encara no l’han implantat, a l’espera que el nou govern estudiï aquest programa. Als instituts on ja s’ha implantat, el programa continuarà fins a quart d’ESO. La notícia ha deconcertat els directors dels instituts.

L’escola pia ja compta amb aquest ordinador per alumne als cursos de primer i segon. La seva voluntat és la d’aplicar-ho el curs vinent a tercer i quart d’ESO. El seu director espera que el projecte no s’aturi en benefici de la informatització de l’ensenyament.

Als centres educatius els toca esperar i veure les conseqüències dels ajustaments en el pressupost de l’ensenyament a Catalunya, i quins equilibris hauran de fer per solucionar-les.