La Garrotxa celebra el dia de la dona treballadora

Avui, 8 de març, és el Dia de la Dona Treballadora. És una diada tradicionalment aprofitada per reivindicar el feminisme. Aquest dia commemora la lluita de la dona per la seva participació, juntament amb l’home, al camp del treball i la societat en general. Es diu que als llocs de treball és precisament l’home qui predomina i domina però avui hem visitat un indret on és tot al contrari. La Plaça Mercat d’Olot és un dels llocs més concorreguts del centre de la ciutat. Aquí hi treballen prop de quaranta persones que en la seva gran majoria, un80%, són dones. A la peixateria, a la fruiteria, a la carnisseria o a la fleca. En tots els racons hi ha una dona darrera el taulell. Avui, dia Dia de la Dona Treballadora, han volgut celebrar-ho amb un esmorzar… això sí, només un esmorzar de dones.

També en aquest Dia Internacional de la Dona Treballadora, el Servei d’Informació i Atenció a la Dona ha preparat un col·loqui a les 7 de la tarda a la seva seu, l’IMPC. Un servei que presentava el balanç de la seva activitat durant el 2010, any en què s’han atès 37 dones amb necessitats diferents. 37 dones que necessitaven ajuda en qüestions jurídiques, laborals, psicològiques, de formació o d’habitatge, en front de les 9 que van requerir el servei durant la tardor i hivern del 2009, quan es va posar en funcionament. El SIAD fa una primera atenció, una conversa a partir de la que es definiran les necessitats de qui acudeix al servei.

Les gestions relacionades amb l’habitatge o la formació, sense importar l’edat, també són requerides. Però el 90% de les consultes rebudes té a veure amb situacions familiars i laborals, que exigeixen un suport psicològic, jurídic o bé una orientació laboral. Del total de consultes del 2010, un 25% estava procedia de situacions de violència masclista.

El SIAD treballa en col·laboració amb l’Institut Català de la Dona, que l’assessora i li ofereix la seva experiència per donar un millor servei. Un servei que des del desembre ofereix també un Taller d’autoestima, amb sessions de dues hores cada 15 dies i orientat per la psicòloga de la plantilla. Avui és el Dia Internacional de la Dona Treballadora, i des del SIAD s’ha preparat la visió d’un documental sobre les dones i l’entorn rural, a més d’un seminari amb tres empresàries de la Garrotxa. L’acte se celebra aquest vespre a les 7 de la tarda a l’Institut de Promoció de la ciutat, és gratuït i està obert a tothom.