Creixen els accidents laborals a la Garrotxa

Comissions Obreres de la Garrotxa alerta de l’augment dels accidents a la feina. En tan sols dos mesos, les reclamacions per accidents recollides a les seves oficines s’han incrementat gairebé un 7%. El sindicat explica aquestes xifres per la precarietat dels contractes i perquè les plantilles es mantenen reduïdes tot i que en alguns casos s’ha augmentat la producció. Comissions exigeix l’acompliment estricte de la normativa de seguretat per reduir el risc d’accidents.

Des del 2008, gairebé dues mil persones han perdut la seva feina i han ingressat a l’atur a la Garrotxa, situant el registre de l’atur a finals del 2010 en més de 3 mil 300 persones a tota la comarca. Fins a finals de l’any passat, la reducció en les plantilles a les empreses havia estat proporcional a la baixada d’accidents laborals. A menys treballadors, menys possibilitats de tenir un accident a la feina. Això va passar des de l’inici de la crisi econòmica i fins al novembre del 2010, quan l’índex d’accidentalitat va disminuir un 7% a les comarques de Girona, i gairebé un 13% a la Garrotxa. La tendència es va invertir de forma important a finals de l’any passat. En tan sols un mes, l’índex d’accidentalitat va experimentar al desembre un increment del 4% a tota la demarcació, i un 6,5% a la Garrotxa. Comissions Obreres explica aquestes xifres perquè a finals d’any ha augmentat la producció a les empreses, però aquestes no han contractat més treballadors i han mantingut una plantilla curta després dels acomiadaments per la crisi econòmica.

El sindicat denúncia que es treballa més hores però amb contractes més precaris. La contractació a la Garrotxa va baixar gairebé un 50% al segon semestre del 2010 respecte dels primers mesos de l’any. Tot i així, els contractes temporals han seguit essent la majoria, entorn d’un 88%.

Per sectors, a les comarques de Girona, l’índex d’accidentalitat ha baixat gairebé un 12% i es manté al sector serveis. Els accidents han pujat a les fàbriques prop d’un 12%. Alarmant és el creixement al camp. Al gener s’ha vist incrementat en gairebé un 13%. Comissions Obreres exigeix que s’acompleixi escrupolosament la normativa de seguretat a les empreses.

El 2010 es va tancar amb un total de 10 mil expedients sancionadors a empreses de les comarques de Girona per no complir les normatives de seguretat.