Pensar com a públics i actuar com a privats

L’Ajuntament de Besalú ha impulsat una nova forma de promoció econòmica a la vila, amb un edifici que vol ser més que un espai d’emprenedoria. El seu responsable va a buscar també les empreses consolidades per oferir-los ajuda. De moment, i en poc més d’un mes de vida, el bressol d’emprenedoria de Besalú, així és com es diu, ha assessorat 4 empreses, 3 emprenedors; té dues sol·licituds d’oficina d’emprenedoria i ja ha tancat la seva primera gestió: un acord entre una empresa i una entitat bancaria per avançar-li pagaments fins a 18 mil euros.

El bressol d’emprenedoria de Besalú pren el seu nom de l’edifici on s’emplaça, l’antiga escola bressol del poble, tres plantes que acolliran serveis per a les empreses. De moment, a la planta baixa ja s’ha habilitat una sala d’actes i un espai amb equipaments per a vuit emprenedors, i que ja compta amb dues persones interessades a utilitzar-lo. En un mes de vida, el bressol ja ha assessorat tres emprenedors, com la Binta Endao, recentment afincada a Besalú i que vol guanyar-se la vida com a escriptora. Paral·lelament, el director d’aquest centre, Enric Rost, ja ha mantingut entrevistes amb quatre empreses més ja consolidades, com la de Kel Domènech, que ha demanat difusió per al seu nou concepte d’art amb un tractament del moble que l’artista anomena historico avanguardista. El bressol d’emprenedoria vol trencar la barrera entre l’administració pública i l’empresa privada i planteja una actitud proactiva. Aquí, és l’administració que busca l’empresari per oferir-li la seva ajuda, després de conèixer el seu treball, les seves necessitats i les seves inquietuds.

El bressol d’emprenedoria de Besalú també es marca com a fita alleugerir els obstacles que l’emprenedor es troba a l’administració. Aquesta setmana, el bressol ja ha tancat la seva primera gestió, que una entitat privada avanci fins a 18 mil euros els pagaments dels clients a una empresa. La propera iniciativa que impulsarà el bressol són cursos formatius. La intenció és oferir cursos que siguin funcionals per l’empresari. Segons Rost, el full de ruta que proposa el Bressol d’emprenedoria de Besalú és totalment diferent als vivers d’empresa actuals. Un nou concepte arreu de Catalunya.