Artur Mas apadrinarà un vedell a la Vall d’en Bas

La vall d’en Bas acollirà setè concurs nacional de Raça Bruna del Pirineu. Serà els dies 30 d’abril i 1 de maig, i el president de la generalitat Artur mas apadrinarà el millor vedell sortit del Centre de Tastatge Bon Repòs, que treballa per la millora genètica de la raça. La Federació catalana de la Raça Bruna dels Pirineus organitza el certàmen, aquesta vegada en col·laboració amb l’Ajuntament de la Vall d’en Bas.

El concurs es farà als camps del costat de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil de Sant Esteve d’en Bas, l’actual alberg. Serà la segona vegada que el certamen se celebra a les comarques gironines. És a Lleida on hi ha més explotacions de vaques brunes de tot Catalunya, la majoria associades a la federació catalana de la raça bruna dels Pirineus.

La millora genètica és un dels propòsits de la federació. A la garrotxa hi ha poques explotacions de vaques de raça bruna, però amb molts caps de bestiar cadascuna. Els ramaders solen creuar les raçes dels animals, una actitud que la federació vol evitar en favor de la millora genètica. I és que la raça bruna cotitza bé a l’exterior. Els dies 30 d’abril i 1 de maig més de 150 vaques brunes d’arreu de Catalunya es reuniran a Sant Esteve per participar al concurs. De fet, el concurs no és més que una excusa per donar a conèixer la raça i per establir-se com a punt de trobada i de comerç entre ramaders.

La subhasta és l’activitat més concorreguda de les jornades. Tots els exemplars de raça bruna que s’hi presentin són valorats per un jutge, que premiarà els millors exemplars. En aquesta setena edició, el president de la generalitat artur mas apadrinarà el millor vedell sortit del Centre de Testatge Bon Repòs, al Pallars Jussà, que des del 2003 es dedica a l’obtenció de generacions avançades a partir d’estudis genètics.