El Consorci d’Acció Social de la Garrotxa denota els efectes de la crisi econòmica

La crisi també ha afectat les estadístiques del Consorci d’Acció Social en la seva memòria referent a l’activitat del 2010. La meitat de les persones que han rebut en l’últim any l’ajuda del Programa PIRMI, destinat a persones amb problemàtiques socials, no tenen problemes de tipus social, sinó econòmic. Reben l’ajuda perquè han perdut la feina. S’allarga també el període per rebre l’ajuda de la llei de la Dependència. Puja de 9 a 13 mesos el temps d’espera des que es fa la sol·licitud, i s’allarga concretament en la fase de cobrament de l’ajuda després d’haver estat aprovada. A causa de la crisi, el Consorci d’Acció Social ja ajuda al 15% de la població garrotxina.

El programa interdepartamental de la Renda Mínima d’Inserció, el PIRMI, és una ajuda dissenyada per a persones amb problemàtiques socials. Tot i això, més del 50% dels ciutadans que reben aquesta prestació actualment a la Garrotxa ho fan per problemes econòmics, derivats de la falta de feina, i no per problemes de caire social. La concessió de programes PIRMI durant el 2010 ha pujat un 34% i ja es dóna a 336 persones.

Un altre efecte de la crisi s’ha notat en el desplegament de la dependència, especialment significatiu a la Garrotxa, amb una de les poblacions més envellides de Catalunya. L’espera per rebre l’ajuda augmenta de 9 a 13 mesos.

Durant el 2010, el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa ha atès 8 mil 199 persones, un 7% més que el 2009. El creixement d’usuaris ha estat constant en els últims 4 anys a causa de la situació econòmica i el desplegament de la llei de la dependència. El Consorci ja va arribar a atendre el passat any a gairebé 1 de cada 5 garrotxins.

Durant el 2010, el consorci va gastar menys en ajudes, tot i que el nombre total d’aquestes ajudes s’ha incrementat un 12% més. Pugen el número de vals d’aliments gestionats a través de Càritas Garrotxa i també la despesa farmacèutica.