La Vall d’en Bas acollirà el concurs nacional de Raça Bruna del Pirineu

La Vall d’en Bas acollirà el setè concurs nacional de Raça Bruna del Pirineu. Serà els dies 30 d’abril i 1 de maig, i el president de la generalitat Artur mas apadrinarà el millor vedell sortit del Centre de Testatge Bon Repòs, que treballa per la millora genètica de la raça. La Federació catalana de la Raça Bruna dels Pirineus organitza el certamen, aquesta vegada en col·laboració amb l’Ajuntament de la Vall d’en Bas.

El concurs es farà als camps del costat de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil de Sant Esteve d’en Bas, l’actual alberg. És la segona vegada que es fa a les comarques gironines, després del ripollés. A la Garrotxa, només un ramader està associat a la federació. La millora genètica és un dels propòsits de la federació. A la garrotxa hi ha poques explotacions de vaques de raça bruna, però amb molts caps de bestiar cadascuna. Els ramaders solen creuar les races dels animals, una actitud que la federació vol evitar en favor de la millora genètica. I és que la raça bruna cotitza bé aquí i a l’exterior.

Els dies 30 d’abril i 1 de maig més de 150 vaques brunes d’arreu de Catalunya es reuniran a Sant Esteve per participar al concurs. De fet, el concurs no és més que una excusa per donar a conèixer la raça i per establir-se com a punt de trobada i de comerç entre ramaders.

La subhasta és l’activitat més concorreguda de les jornades. Desenes de vedells són exposats i tothom pot vendre i comprar exemplars de raça bruna. Paral·lelament, cada any una personalitat catalana apadrina el millor vedell sortit del Centre de Testatge Bon Repòs, al Pallars Jussà, que des del 2003 es dedica a la millora genètica de la raça. Aquest any, serà el President de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas.

 

x