Comença el projecte de repoblació del cranc autòcton de riu

La presencia del cranc americà a les nostres aigües fluvials i la introducció de la seva malaltia ha posat en greu perill el cranc de riu autòcton. La comarca no ha estat exempta d’aquest perill. Els darrers anys el cranc de riu ha desaparegut pràcticament del Fluvià i les rieres comarcals. La situació ha fet necessari que la Generalitat, a través del parc Natural i l’Ajuntament d’Olot, uneixin esforços per iniciar un projecte de repoblació. L’any passat es va aconseguir per primera vegada reproduir exemplars criats en piscifactoria. Aquest any s’ha aconseguit que crin més d’un miler de crancs reproductors que repoblaran diferents espais fluvials de la comarca. La fita esperança els responsables del projecte, que seguiran treballant de forma anual fins que l’espècie resisteixi la malaltia del cranc americà.

Fa dos anys que crancs de riu autòctons en captivitat crien en aquesta piscifactoria del molí de les Fonts de la Moixina, a Olot. Els responsables d’aquesta iniciativa són la Generalitat a través del parc natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa conjuntament amb l’Ajuntament d’Olot per repoblar aquesta espècie en seriós perill a causa de la introducció en el territori del cranc americà i la malaltia que amb ell portava. El cranc autòcton no és immune a aquesta malaltia, que mata cada any milers d’exemplars. Aquest any, per primera vegada, s’ha aconseguit que més d’un miler d’exemplars iniciïn la reproducció des d’aquesta piscifactoria. L’objectiu és tornar el cranc de riu al seu hàbitat natural.

La tasca de repoblació del cranc de riu autòcton és feixuga, ja que la malaltia del cranc americà segueix fent estranys entre aquesta espècie. La voluntat és fer que el cranc autòcton es faci resistent a aquest agent extern, tot i que per aconseguir-ho passarà molt de temps. És per això que el projecte a la Garrotxa es planteja seguir en marxa any rere any.

Les milers de cries que han nascut aquest any a la piscifactoria seran en breu distribuïdes al riu i les rieres de la Garrotxa, fins que el cranc autòcton pugui reproduir-se amb garanties al seu hàbitat natural.