Els gironins han rebut aquest any més sang que la que han donat

ACN.- Els gironins han consumit sang que la que han donat durant els cinc primers mesos del 2011. Les dades de gener a maig demostren que hi ha hagut un consum de bosses de sang superior al del 2010 -se n’han gastat 240 més- i, per contra, les donacions han baixat en 800 bosses respecte l’any anterior. El cap del Banc de Sang i Teixits, Joan Profitós, explica que aquestes dades inverteixen la tendència de la Regió Sanitària que des de fa anys és capdavantera a Catalunya en donacions i, en canvi, aquest 2011 és deficitària. Actualment hi ha 8.000 bosses en estoc, el que significa que hi ha sang per a vuit dies com a molt. Si no augmenten les donacions, al setembre es pot caure fins a les 5.000 bosses.

Girona és la Regió Sanitària catalana que, tradicionalment, encapçala el rànquing de donacions. Per això, molta de la sang que donen els gironins ajuda a d’altres territoris on les donacions no són tant altes i, en canvi, el consum és elevat. Ara bé, durant els primers cinc mesos de l’any aquesta tendència s’ha invertit ja que s’ha transfós més sang de la què s’ha donat.

Segons dades del Banc de Sang i Teixits de Girona, de gener a maig del 2011 s’han donat 240 bosses de sang menys que durant el mateix període del 2010 i, en canvi, han calgut 800 transfusions més. Per això, el responsable del servei, Joan Profitós, alerta que si tots els bancs de sang no estiguessin integrats a nivell català, aquest 2011 la Regió Sanitària de Girona seria deficitària.

Per això, Profitós ha fet una crida als ciutadans perquè prenguin consciència de la importància de donar sang i, especialment, ara a l’estiu que sempre baixen les donacions. De fet, el Banc de Sang i Teixits de Girona -ubicat a l’Hospital Josep Trueta- té en estoc 8.000 bosses de sang, el que suposa tenir reserves per a un màxim de 8 dies ja que, de mitjana, es gasten un miler de bosses diàries. “Estem davant una xifra còmoda per les dates que ens trobem”, ha afirmat Profitós. Ara bé, el cap del servei també ha alertat que a partir d’ara la majoria de gent “posa el xip de vacances” i les donacions baixen en picat.

De fet, el cap del Banc de Sang i Teixits també ha explicat que en els últims dos caps de setmana han registrat, a la Bisbal i Blanes, unes 150 donacions menys de les esperades. Per potenciar les donacions durant l’estiu, l’autobús del Banc de Sang i Teixits es trasllada fins a les poblacions del litoral i s’instal·la a passejos marítims de Roses, Lloret de Mar, Blanes, Sant Feliu de Guíxols i Palamós. Profitós destaca que cal aconseguir que els ciutadans donin sang durant l’estiu perquè la previsió que tenen és que l’estoc caigui fins les 5.000 bosses a principis de setembre, el que suposaria que només hi hauria reserves de sang per a uns cinc dies. “Aquestes xifres ja comencen a ser preocupants”, ha reconegut.

No noten les retallades

El cap del Banc de Sang i Teixits de Girona ha explicat que no han notat que, a causa de les retallades en Salut, s’hagi reduït l’activitat. Profitós ha indicat que la demanda de sang es manté i que, tal i com demostren les xifres de 2011, fins i tot creix.

“De moment hem de dir que a la regió sanitària de Girona no es nota una davallada de l’activitat”, ha manifestat Profitós que espera que, a nivell de dotacions, es pugui “remuntar” en el que queda d’any per tal que Girona continuï liderant el rànquing de territoris on hi ha més donacions. A Girona, l’índex de donacions és de 55 per cada 1.000 habitants i any.

Deixa un comentari