Un informe de la Cambra de Girona diu que el creixement econòmic és insuficient per reactivar el mercat de treball

Un informe sobre l’economia gironina recull que el creixement de l’economia és insuficient per reactivar el mercat de treball. Les dades econòmiques situen en l’1% el creixement pel 2011 i, per tant, els economistes asseguren que no es podran crear nous llocs de treball. “La recuperació està essent lentíssima, quasi agònica”, ha manifestat el president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènec Espadalé. L’augment del 23,5% de les exportacions durant aquest primers trimestre són l’única dada positiva d’un informe on la majoria d’indicadors econòmics continuen estancats. La Cambra també alerta que Grècia “és molt a prop econòmicament parlant” i, per tant, un col·lapse del país tindria conseqüències.

La Cambra de Comerç de Girona ha presentat aquest matí l’informe de conjuntura econòmica del 2011, on fa un recull de les dades econòmiques més significatives dels darrers mesos. Entre les conclusions que se’n deriven, l’informe recull que l’economia gironina està en una situació “estacionària” que fa que el creixement sigui insuficient i no generi llocs de treball. L’estudi detalla que una “marcada inestabilitat” financera internacional i una recuperació mundial “titubejant” també influeixen en la lentitud de la recuperació.

“Malgrat que la desacceleració va minvant, no augmenta l’activitat amb rapidesa sinó que el creixement és tant lent que és quasi agònic”, ha manifestat el president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènec Espadalé. La previsió per aquest 2011 és que el creixement sigui de l’1% en l’economia gironina. L’informe detalla que l’atur registrat presenta una tendència a estabilitzar-se després d’haver arribar el passat mes de maig fins al màxim històric del 58.037 aturats.

Espadalé ha destacat que l’única dada positiva dels primer trimestre del 2011 és la de les exportacions, ja que hi ha un augment del 23,5% respecte el mateix període de l’any passat. Aquesta xifra suposa que la demarcació presenta, a diferència de l’any passat, una recuperació de les exportacions per sobre de la mitjana catalana que, en els primers mesos de l’any, s’ha situat en el 18,4%.

Segons ha explicat el cap de l’àrea d’Estudis Econòmics i Fiscals, Pere Busquets, la dada negativa és que, des del 2004, s’han reduït les empreses que exporten productes d’un nivell tecnológic mig-alt i, per contra, augmenten els productes de nivell mig-baix, especialment productes agroalimentaris. “Això no beneficia l’economia del coneixement de la demarcació”, ha dit.

L’altre punt positiu de l’economia gironina és el turisme que, segons l’informe, es beneficia de la recuperació europea i de la inestabilitat geopolítica del nord d’Àfrica. Segons l’informe, el turisme es perfila com “un dels motors per a la reactivació econòmica a curt termini” ja que en el període gener-abril el nombre de viatgers en establiments hotelers s’ha mantingut als mateixos nivells que el 2010, malgrat que les pernoctacions han baixat un 2,7%.

El punt negatiu però és la xifra de viatgers que han arribat a l’aeroport de Girona que, durant el període gener-maig, ha estat un 31,2% menys que durant el mateix període del 2010. El president de la Cambra, Domènec Espadalé, no ha volgut valorar l’estat de les negociacions amb Ryanair per establir un nou acord fins a 2016 i ha dit que “es pot esperar qualsevol cosa” de la companyia, el mateix dia que Ryanair ha anunciat que abandona Reus. Espadalé ha insistit que cal el traspàs dels aeroports i ha remarcat que és un inconvenient que Ryanair hagi tingut cabuda dins aeroports principals com el Prat i Barajas.

Grècia, molt a prop

El president de la comissió d’Estudis Econòmics, Fiscalitat i Finançament, Martí Casanovas, ha manifestat que “econòmicament, Grècia és molt a prop”. Casanovas ha advertit dels perills de contagi que pot suposar per les economies perifèriques un col·lapse econòmic grec i ha demanat que “no es tanqui en fals” la crisi grega.

A més, Casanovas ha destacat que les desavinences en el sí de la Unió Europea tampoc afavoreixen la recuperació econòmica, que alerta que per als pròxims mesos les previsions deixen una situació “complexa”.

Deixa un comentari