Volen protegir 12 hectàrees de la fageda més antiga de les comarques de Girona

La fageda d’en Jordá és la fageda més coneguda de la Garrotxa però no és la més interessant si ens referim a la biodiversitat que conté. Els seus arbres no són encara centenaris i no han tingut temps de generar-la. Uns quants quilòmetres al sud-oest, a Sant Privat d’en Bas, la fageda de les Olletes és la que conté els faigs més antics de les comarques gironines. Són 25 mil arbres repartits en 50 hectàrees d’extensió dins d’una finca privada. Ara és moment de fer la tala. La Institució Catalana d’Història Natural treballa per deixar intactes 12 de les hectàrees de la finca per preservar la biodiversitat que hi viu. Per a això, han d’aconseguir la subvenció que compensi els guanys que s’aconseguirien amb la fusta dels arbres. De moment, ja compten amb la col·laboració de la Diputació de Girona i de l’Obra Social de Catalunya Caixa.

Pugem per un camí no gens senzill a Sant Privat d’en Bas i trobem aquest espectacular bosc de faigs, la majoria d’ells centenaris. Els arbres aquí tenen una alçada de 35 metres de mitjana i un gran diàmetre amb líquens que només neixen a les escorces més antigues. Es tracta del bosc de faig més antic de les comarques de Girona i molt considerat a nivell ecològic. Les 50 hectàrees d’aquest bosc es troben dins d’una propietat privada. Ara és hora de fer la tala. La Institució Catalana d’Història Natural treballa per preservar totalment 12 d’aquestes hectàrees. Ho faran compensant la propietat amb el benefici que aquesta treuria de la fusta. De moment comptaven amb una subvenció de la Diputació de Girona. Ara, ha decidit sumar-se també al projecte l’Obra Social de Catalunya Caixa. La Institució Catalana d’Història Natural espera que s’hi sumin altres institucions i entitats a la iniciativa per conservar al màxim aquest museu natural.

Deixa un comentari