L’església de Sant Esteve d’Olot restaura dos retaules

L’església de Sant Esteve d’Olot ha recuperat el Retaule de la Pietat i els Retaules de Sant Eloi, que estaven en procés de restauració al Centre de Béns Mobles de Catalunya. Les obres, del segle XV i XVII, respectivament, han estat intervingudes per fixar la policromia, consolidar i estabilitzar la fusta i eliminant alguna capa de pintura que amagava la policromia original.

Ahir van arribar a Olot el Retaule de la Pietat i quatre relleus del Retaule de Sant Eloi. Dues peces que pertanyen a l’església de Sant Esteve, i tornen després d’un any i mig de restauració. Als retaules se’ls hi ha fet treballs de consolidació i neteja, i a partir d’ara s’haurà de fer un manteniment adequat mitjançant revisions periòdiques. El capellà de l’església de Sant Esteve, Lluís Solà, valora aquesta tasca de recuperació de les obres. En el retorn de les obres també hi ha estat present l’alcalde d’Olot, Josep Maria Corominas.

Les obres, restaurades pel Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, es complementen amb un treball de recerca històrica que en documenta les característiques de cada retaule. El de la Pietat és un quadre compost per tres escenes, amb la Pietat a la part central, el martiri de Sant Sebastià a la dreta i l’arcàngel Sant Miquel a l’esquerra. S’atribueix a Miquel Torell, i es creu que la va fer el segle XV. El retaule de Sant Eloi és més recent, del segle XVII. En pertanyen cinc imatges, una de les quals (la de Sant Eloi amb el rei Clotari) encara no ha tornat. Es pot veure el Miracle del Cavall esquerp, el naixement de Sant Eloi, una oració del sant i la seva proclamació com a bisbe. Per recuperar el Retaule de Sant Eloi, el Centre de Restauració de Béns Mobles reconeixen que han tingut problemes degut al seu estat Els dos retaules es tornaran a exhibir aquest mateix mes de juliol, al Museu Parroquial de la Sagristia de Sant Esteve d’Olot.

 

x