La Garrotxa, entre les comarques on ha crescut més el número d’Expedients de Regulació d’Ocupació

Durant el primer semestre d’aquest any s’han presentat un total de 177 Expedients de Regulació d’Ocupació (ERO) a les comarques gironines que han afectat a 1.894 persones, segons dades de la UGT. Això representa una mitjana de 315 treballadors afectats cada mes, una xifra superior als 290 registrats el 2010 però inferior als 580 del 2009. El sindicat denuncia que les empreses continuen reduint les plantilles tot i que ara ho fan empreses més petites i, per tant, l’afectació és menor, i denuncien que la reforma laboral “ha empitjorat l’ocupació”. Les previsions no són optimistes, ja que el sindicat calcula que es podrien fregar els 500 expedients a la demarcació de Girona a finals d’any.

Entre les dades que ha donat a conèixer la UGT aquest dilluns, destaca que cada dia s’han vist afectats 15 gironins per un expedient de regulació d’ocupació o que cada 3 dies s’han presentat 4 ERO durant aquest semestre.

Per comarques, el Baix Empordà es troba al capdavant de la llista de les comarques de la demarcació que han millorat els resultats d’ERO respecte el primer semestre del 2010, passant de 45 expedients a 20 (un 55% menys); seguit de l’Alt Empordà amb un 27% menys d’ERO i la Selva, amb un 19% menys respecte l’any anterior.

A l’altra costat de la balança, però, hi ha els municipis que han vist augmentar el nombre d’ERO presentats. El Gironès està al capdavant, amb un 45% més d’expedients (de 37 s’ha passat a 54); seguit de la Garrotxa (un 35% més) i el Pla de l’Estany, amb un 20% més d’expedients respecte el primer semestre del 2010. El Ripollès, per la seva banda, iguala resultats i es queda amb el mateix nombre d’expedients, un total de 2.

Durant el 2010, l’Alt Empordà, el Baix Empordà i el Gironès figuraven entre les comarques gironines amb més ERO durant el 2010, amb 46 casos de més que el 2009 a l’Alte Empordà, 56 al Baix Empordà i 18 al Gironès.

El sindicat ha manifestat que amb les dades del primer semestre queda demostrat que “segueix el degoteig constant” d’ERO i que el nombre de treballadors afectats continua augmentant si bé les empreses que els presenten són més petites, segons explica el sindicat en un comunicat. Segons els seus càlculs, durant el 2009 la mitjana de treballadors gironins afectats va ser de 580 persones al mes; el 2010 va baixar a 290 però aquest semestre la mitjana ha pujat fins als 315 afectats per mes.

Previsió d’arribar a 500 ERO

En xifres absolutes, durant el 2009 es van presentar 264 ERO (3.478 persones afectades); el 2010, 346 ERO i en el que portem d’any ja se n’han presentat 177. I la previsió que fa el sindicat pel que queda d’any no és optimista. UGT alerta que es podria arribar gairebé als 500 ERO en total aquest any i que afectarien unes 6.500 persones “si les condicions econòmiques i socials no varien”.

Aquestes dades demostren que la reforma laboral, segons el sindicat, no ha suposat un “canvi positiu sinó tot el contrari”, ja que “només ha servit per empitjorar la situació, portar més precarietat, fer més fàcil l’acomiadament i continuar amb l’allau d’ERO”.

Deixa un comentari