El zelador de la Caritat “no es penedeix dels assassinats”

La psiquiatra i el psicòleg forenses encarregats de fer l’últim estudi sobre l’estat mental de l’assassí confés Joan Vila, van intentar aclarir les conclusions de l’informe que el 29 de juny van entregar al jutge. Segons aquests professionals, el zelador de la Caritat no es penedeix d’haver assassinat 11 ancians perquè creu que no va fer res dolent. Segons la psiquiatra i el forense, Vila no té cap trastorn mental global, diferencia el bé del mal, tot i que té un component ètic afectat que modifica el seu sistema de valors. Per això, creuen que no menteix quan afirma que va matar els residents per compassió. Tot i així, els professionals no han pogut explicar per què Vila va canviar el mètode per matar en els tres últims caos, utilitzant líquids corrosius que van infringit patiment a les víctimes.

Joan Vila no té cap trastorn mental global, però té un component ètic que sí podria estar afectat. Així ho han explicat al jutge la psiquiatra i el psicòleg encarregats d’elaborar l’últim informe sobre l’estat mental de Joan Vila. Segons els professionals, l’auxiliar d’infermeria no es penedeix dels fets perquè no els valora com a dolents. Justifica els fets com un acte altruista, asseguren aquests forenses, que afirmen que el zelador té un sistema de valors diferent. Segons expliquen, l’assassí confés de la caritat reconeix el bé i el mal, ja que en algun moment va reconèixer que matant les seves víctimes no les ajudava. Així mateix, els forenses no creuen que Vila mentís quan va afirmar que matava els ancians per ajudar-los, per compassió. Els professionals relaten que el zelador pensava que estava fent alguna cosa que significava una ajuda per a les víctimes encara que el mètode no era l’adequat. Preguntats per l’advocat de la defensa Carles Mongilod, els forenses asseguren que Joan Vila no és un sàdic i que no tenia interessos morbosos quan va assassinar els ancians. Tot i així, en el seu informe no poden donar cap explicació del per què l’auxiliar d’infermeria va canviar el mètode emprat per matar les seves tres últimes víctimes. En aquestes ocasions, Vila va infringir patiment a les persones que va matar utilitzant líquids corrosius. Els forenses no han pogut explicar aquest extrem.