Un 15% de les escoles gironines mantindrà la sisena hora el curs vinent, segons Ustec-Stes

ACN- Més d’una vintena d’escoles gironines mantindran el curs vinent la sisena hora. La llista de centres encara no està tancada però, segons dades d’Ustec-Stes, un 15% dels centres gironins mantenen la sisena hora. El Departament d’Ensenyament ha considerat que les vuit escoles públiques de Salt i les quatre de Palafrugell han de mantenir una hora més de classe al dia perquè les considera zones educatives preferents. Altres escoles de Girona, Figueres, Blanes, Llagostera i Camprodon, a més d’un grup d’escoles rurals, també la conserven. Ensenyament ha decidit eliminar la sisena hora, obra del tripartit, i només es conserva en centres d’entorns socioeconòmics desfavorits o amb fracàs escolar.

La sisena hora va començar a aplicar-se progressivament el curs 2006-2007 i, l’any passat, ja es feia una hora de classe més a tots els centres de primària públics catalans. A Girona, l’any passat un total de 233 escoles de primària van impartir la sisena hora.

Aquesta hora de més, instaurada per l’anterior executiu, ha estat eliminada per l’actual Govern perquè la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, considera que els resultats acadèmics obtinguts no compensen la inversió i que aquesta no és la via per lluitar contra el fracàs escolar. Rigau va anunciar el passat mes d’abril que suprimien aquesta sisena hora i que només es mantindria a les escoles d’entorns socioeconòmics desfavorits o en escoles amb alt fracàs escolar. També es podien acollir a mantenir una hora més les escoles rurals.

El nombre de centres que continuaran impartint una hora més de classe diària a les comarques gironines encara no està tancat. Fins el moment, el sindicat Ustec-Stes té constància de més d’una vintena d’escoles que ja tenen previst mantenir la sisena hora, el que suposa que un 15% de centres continuen fent-la. Segons el sindicat, Girona és la demarcació catalana amb el tant per cent més baix d’escoles que continuen impartint la sisena hora.

Salt i Palafrugell, zones educatives preferents

El Departament d’Ensenyament ha determinat que les escoles dels municipis de Salt (Gironès) i Palafrugell (Baix Empordà) són zones educatives preferents. Per tant, les vuit escoles públiques de Salt -el municipi gironí amb més immigració de la demarcació- i els quatre centres públics de Palafrugell mantenen la sisena hora.

El portaveu del sindicat Ustec-Stes a Girona, Xavier Díez, ha alertat que hi ha mestres d’escoles de Salt i Palafrugell que han demanat el trasllat després de conèixer que als seus centres es continuaria fent una hora més de classe. “Està demostrat que hi ha més problemes de disciplina entre els alumnes quan s’ha instaurat la sisena hora perquè estan més cansats”, ha explicat Díez.

El portaveu del sindicat assegura que és “una bona notícia” que s’hagi reduït tant el tant per cent d’escoles que tindran sisena hora però demana que s’elimini completament. “Després de molts anys, els docents tenim una bona notícia perquè s’elimina l’absurd d’una mesura que va néixer com una campanya electoral caríssima de determinats partits”, ha manifestat. Un estudi encarregat per la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, conclou que la sisena hora ha costat 500 MEUR des que es va iniciar la seva aplicació el curs 2006-2007.

Més centres que mantenen la sisena hora

Fins ara, i segons dades del sindicat Ustec-Stes, també conserven una hora més de classe diària les següents escoles: Napoleó Soliva de Blanes (Selva); a Girona l’escola Carme Auguet i els CEIP de Vila-Roja i Font de la Pólvora, al sector est de la ciutat; les escoles Anicet de Pagès i Josep Pous i Pagès, al barri de la Marca de l’Ham de Figueres (també ho ha sol·licitat l’escola l’Amistat però encara no ha rebut confirmació).

Pel que fa a les escoles rurals, el Departament hauria autoritzat quatre d’aquestes a poder conservar la sisena hora, entre les quals hi ha Els Terraprims de Camallera (Alt Empordà). A més, malgrat no complir les característiques de les escoles que mantenen la sisena hora, també la continuaran fent l’escola Dr. Robert de Camprodon (Ripollès) i Lacustària de Llagostera (Gironès).

Els Serveis Territorials d’Ensenyament a Girona no han volgut facilitar les dades de les escoles que faran la sisena hora perquè han explicat que el procés per determinar quines escoles la mantenen encara està obert i que, per tant, no donarà a conèixer les dades definitives fins que es tanqui.