Uns 400 artistes de 15 companyies inundaran les Preses en la 29a edició de l’Ésdansa

ACN.- Les Preses acollirà des d’aquest dimarts i fins al 28 d’agost la 29a edició del Festival Internacional de Música i Dansa, l’Ésdansa. Uns 400 artistes de 15 companyies participaran en aquest esdeveniment, que enguany aposta per potenciar la participació del públic. Volen “que la gent balli i que la dansa d’arrel tradicional sigui present”, ha manifestat el director del festival, Jordi Fosas, en la presentació d’aquest dilluns. Per això, un dels principals escenaris, la Carpa Ésdansa, canvia l’emplaçament per possibilitar un major aforament, i nou de les tretze propostes que presenta estan pensades perquè el públic hi participi activament. Un any més les Preses es bolca al festival de dansa que des de fa gairebé trenta anys té lloc a la població garrotxina, i que aquest any ofereix del 23 al 28 d’agost disset espectacles repartits entre tres escenaris. Segons ha concretat Fosas, prop de 200 voluntaris que s’uneixen al Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny de les Preses fan possible que aquesta localitat d’uns 1.700 habitants aculli més de 9.000 espectadors i 400 artistes de 15 companyies durant els dies del festival.

Les propostes més destacades d’enguany són la presentació a càrrec de l’Esbart Marboleny de les Preses del muntatge ‘Comte Arnau’, el 26 d’agost. Després d’una estrena prèvia a Sant Joan de les Abadesses (Ripollès) al juliol passat, en aquesta ocasió inclourà l’actuació en directe de la cantant Lídia Pujol.

Una altra proposta destacada d’aquesta edició és la presentació de ‘La Ventafocs’, en el marc del Petit Ésdansa -la franja de programació dirigida als més petits. El 28 d’agost es podrà veure aquest primer muntatge de la companyia d’Arrel Dansa, nascuda a partir de l’experiència de l’Esbart de Rubí (Vallès Occidental). L’acte també vol ser un homenatge al seu creador, Eduard Ventura, coreògraf, creatiu i director mort recentment.

Un altre dels punts destacats de la programació d’aquest 2011 són les sis propostes internacionals, quatre de les quals són inèdites a l’Ésdansa i provenen del Brasil, d’Indonèsia, de Zimbabwe i d’Eslovàquia. Les altres dues companyies visiten les Preses des de Bielorrússia i Mèxic. Part d’aquests espectacles internacionals es podran veure la nit del dissabte 27 d’agost.

El festival també comptarà amb l’actuació el 25 d’agost del ‘cantaor’ del País Valencià Pep Gimeno ‘Botifarra’, a la Trobada de Cantadors i Sonadors. Pel que fa al Monogràfic de la 29a edició, es dedica a la percussió i al moviment, amb tres propostes que són un taller de percussió corporal el 27 d’agost a càrrec de l’especialista Sergi Ramis; una sessió de percussió i dansa gallega el mateix dia 27 de mans del ballarí i músic gallec Sergio Cobos, i el dia 28 espectacles a càrrec de la companyia indonèsia KTF i del grup zimbabwès Amawundo.

Per primer cop la Carpa Ésdansa s’ha situat al costat de l’Espai de Dansa d’Arrel Tradicional, un canvi que permet guanyar espai per a les activitats que s’hi faran i més places d’aparcament. El nou emplaçament ha de permetre també que el públic participi activament de nou propostes que ofereix pensades per implicar els assistents. A part de la Carpa el festival també es reparteix entre el Recinte Ésdansa, on es presentaran els espectacles de format més gran, i l’Espai de Dansa d’Arrel Tradicional, a part que també tindrà lloc la rua Festacarrer pels carrers del centre de les Preses. D’altra banda, només tres dels disset espectacles són de pagament -es poden consultar els punts de venda i la programació completa a www.esdansa.cat.

A part d’atreure la participació del públic, Fosas ha explicat que l’Ésdansa també vol tendir a potenciar la producció i creació de noves propostes d’arrel tradicional, així com també a acostar-la a tots els públics, inclosos els més petits.

Ésdansa està organitzat pel Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny de les Preses. Hi col·laboren l’Obra Social ‘la Caixa’, l’Ajuntament de les Preses, la Diputació de Girona i la Generalitat de Catalunya.