Llegiu el pregó del CPA Olot

Aquí podeu llegir íntegrament el pregó de les festes del Tura 2011, a càrrec de les campiones del món del CPA Olot.


PREGÓ DEL CPA OLOT (Festes del Tura 2011)

(INSTINT ANIMAL)

Ufff, quina responsabilitat! Doncs va!

En primer lloc, voldríem agrair-vos de tot cor aquesta oportunitat. Realment és un honor que l’ajuntament ens hagi escollit per fer aquest pregó, que dóna el tret de sortida a una de les festes més esperades de la contrada, les Festes del Tura 2011! Nosaltres que ens solem expressar amb els patins, avui ho intentarem fer amb paraules, i esperem no fer gaires patinades!. Si algú vol marxar, encara hi és a temps, però vigileu que la Garrotxa és terra de mala petja, la millor per aprendre a anar en patins, perquè caus i t’aixeques, caus i t’aixeques: proveu-ho aquí al Firalet!

(SUPERSTICIÓ) Aquest pregó vol ser un homenatge als fruits recollits en aquests últims anys. Però la collita no és un fet casual ni immediat; per fer-ho es necessita una terra ben fèrtil. En aquest petit país, de gent robusta i amb caràcter treballador, i en especial aquí a casa nostra, no ens podem pas queixar: des dels aiguats del 40 fins els d’aquest estiu, Olot no ha deixat mai de ser l’orinal de Catalunya; protegit pels volcans, era l’indret indicat per plantar-hi una llavor.

(ARRELS) Tal i com diu la dita, “per recollir primer cal sembrar”. I això és el que han fet durant molts anys i estan fent encara en el present diferents persones entre vestidors. Persones que potser passen més desapercebudes però que són les arrels que han alimentat i alimenten el nostre gran arbre: pares, junta, afició, sempre heu set imprescindibles i heu recolzat als entrenadors perquè puguin formar esportistes i, sobretot, crear persones. Persones que creixeran patinant, petites fulles que, al voltant de moltes altres, van donant vida a aquest arbre tan frondós.

(MÓN INTERIOR) I d’arbre en arbre es va creant el teixit social d’una ciutat com és la nostra. Són aquestes grans famílies: col·lectius, entitats, associacions, que juntes fan i han de fer que Olot funcioni com un engranatge. Demanem que tots i cadascun de nosaltres fem l’esforç, i més ara que les coses van mal dades, de posar el nostre granet de sorra. O més ben dit, el nostre granet de greda. Com tots sabeu, fa molt de temps que la crisi és el pa de cada dia. Si fa uns anys no venia d’un pam, ara ens ho retallen tot, ens deixen en tanga i amb el cinturó ben apretat.

(MOLT FRÀGIL) I encara que els humans ja no ens puguem permetre tants viatges per l’espai, els aliens, sí sí, els extraterrestres, els marcianus, continuen observant-nos des de fora. Ells, que estan en millors condicions, suposem, ens han confirmat la seva assistència al pregó d’aquesta nit perquè ens volen donar un cop de mà. Deuen ser molt hàbils amb això de la borsa i les accions, i com que saben que anem curts de peles, han decidit tirar-nos uns quants valors.

(IMATGES VALORS) Ei!, resulta que no són els valors que ens pensàvem sinó valors reals, dels bons, dels que mai no sobren: esforç, humilitat, coratge, il·lusió, confiança, unió… Aquests són els valors que han de guiar qualsevol grup. (LLIBERTAT) Però això no significa que haguem de ser un ramat de xais. No hem d’acotar el cap i fer el que ens manen, submisos, sense qüestionar res. Cal estar a l’aguait i aprendre a escoltar la veu i el parer de cadascú perquè no tothom és igual ni tothom ha de tenir la mateixa personalitat. Cal donar llibertat a les petites diferències internes perquè ajuden a enfortir l’esperit crític i fan el grup més poderós.

Aquesta és la cara amable de les diferències, però hi ha una altra manera de ser diferent i és quan t’hi fan sentir, i t’arraconen. (DIFERENT) El patinatge artístic sobre rodes sempre ha estat un esport una mica marginal. Aquí a casa nostra, però, podem dir ben alt que no hi ha hagut mai racons! Fins ara, ens hem sentit molt recolzades, i esperem que continuï així, ara que hi ha hagut canvis. Perquè sempre hem notat el vostre caliu i suport, i és això que ens ha animat a lluitar per fer-nos un lloc en aquest món. Moltes gràcies a tots!

(PAS OBERT) Arribats en aquest punt ens agradaria fer una crida que vol ‘na més enllà de les nostres muntanyes. Tot i que cada vegada s’intenta donar-li més pes, a l’esport femení en general i al patinatge artístic sobre rodes en concret ens falta encara una empenta. No gaudim del ressò mediàtic que tenen altres esports. La premsa local en parla, però fora de les nostres fronteres no se’n sent dir gaire res.

Des d’aquí, volem demanar als mitjans de comunicació que deixin de ser cecs a un esport que representa uns valors més que van més enllà dels valors econòmics. Perquè creiem que ens falta visibilitat, ens falta donar-nos a conèixer. (SEDUCCIÓ) Ens falta seduir. Ens falten altaveus més potents per fer arribar a tot el món que aquí, a casa nostra, no només hi exportem fuets i ratafia sinó que també tenim un gran club de patinatge i, com no, les nostres estimades Festes del Tura!!

Unes festes que any rere any esperem amb molta il·lusió. Esperem que torni el gegant, amb el seu posat seriós, la gegantessa, fent volar les faldilles i ben cofada amb el seu ram. I al seu voltant el cap de lligamosques, pul·lulant. Amb tota la faràndula, quin goig que fan!

Bé, nosaltres hem fet tot el que bonament hem pogut. Fins i tot hem portat els ous a les clarisses, per si de cas! I si ha de ploure, que plogui vi! Que com va dir el borratxo (què va dir el borratxo?): “va dir fa més mal l’aiga, fa més mal l’aiga que el vi!”

 

(Ei!, que encara som aquí!! I…) Arribats en aquest punt, només ens queda per dir: moltes gràcies per tot! Olotins i Olotines, gaudiu d’aquests dies amb alegria i xerinola!, i…(totes) que comencin les Festes del Tura!!

 

 

 

Club Patinatge Artístic Olot

07 de Setembre del 2011