Neix Pirinexus, una anella transfronterera de cicloturisme

Pirinexeus

PirinexeusACN.- Neix Pirinexus, la nova anella cicloturística que unirà els Pirineus de Girona amb la Catalunya del Nord. El projecte crea una ruta transfronterera de 366 quilòmetres per anar amb bicicleta. El president del Consorci de les Vies Verdes de Girona, Miquel Calm, ha explicat que l’embrió de Pirinexus ha estat el projecte Enllaç que va aconseguir fons europeus Feder que han servit per definir el traçat a les comarques gironines, executar algunes obres pendents i començar a estudiar la senyalització, unes feines ja molt avançades. Després de la presentació aquest dijous de la marca i del logotip, Pirinexus comença a rodar. El pressupost per al tram gironí de l’anella cicloturística és de 947.000 euros.

Piri de Pirineus i Nexus de nexe d’unió. L’enllaç entre les dues paraules és el que ha creat Pirinexus, el nom que han triat per a la nova anella de cicloturisme de 366 quilòmetres que discorre entre els Pirineus de Girona i els de la Catalunya del Nord. El logotip representa un sender que discorre pel mig d’unes muntanyes i té la forma d’una gota d’aigua. A més, és de color blau i verd que identifiquen la unió de les zones d’interior i de muntanya amb la zona del litoral i la costa mediterrània. De fet, el director de l’empresa de disseny Iglésies Associats, Toni Iglésies, un dels lemes amb els que treballen és ‘Enllacem els Pirineus amb el Mediterrani’.

El projecte a la vessant gironina compta amb un pressupost de 947.000 euros, el 65% finançat pel fons Feder i la resta per la Diputació de Girona, consells comarcals, ajuntaments i el mateix Consorci de les Vies Verdes. El president del consorci ha assegurat que el Pirinexus és un projecte estratègic que servirà per promocionar econòmicament i turísticament la demarcació. Tot i això, ha admès que encara que tinguin el traçat definit, hi ha alguns punts foscos durant el recorregut i que hauran de destinar el pressupost a prioritzar els llocs on és més urgent intervenir.

Des de mitjans del 2010 fins ara han definit el traçat al Baix Empordà amb 25 quilòmetres de xarxa ciclable que s’uniran a la via verda de Palamós-Palafrugell. Faltarà, però, acabar de solucionar el camí entre Palamós, Platja d’Aro i Sant Feliu de Guíxols. A l’Alt Empordà han definit 72 quilòmetres però hi ha alguns punts per retocar el recorregut entre la Jonquera i els Aiguamolls. Al Ripollès han adequat 35 quilòmetres però falta solucionar el camí a Sant Joan de les Abadesses i també a la Vall de Bianya. També estan estudiant la millor manera de passar el Coll d’Ares que serà, segurament, passar per la carretera.

A partir d’ara, realitzaran el projecte de senyalització que servirà per saber quants senyals cal implantar al territori i com distingir els que ja hi ha perquè els usuaris sàpiguen que estan passant per l’anella cicloturística. El logo també identificarà el material informatiu que editin i el web que es crearà per donar a conèixer la ruta, els serveis i la millor manera de gaudir-la.