Mas insta els qui protesten per les retallades en Salut a “valorar més” el que hi ha i no criticar “allò que falta”

Artur Mas i Domènec Espadalé

Artur Mas i Domènec Espadalé?ACN.- El president de la Generalitat, Artur Mas, ha llançat un clar missatge als qui protesten per les retallades en Salut. “A banda de fixar-nos en allò que ens falta, també hem de ser capaços de valorar el que tenim i fer-ho funcionar bé”, ha assegurat el president. Artur Mas ha justificat els ajustos afegint que, si el Govern no actua, es pot posar en risc “allò que és essencial” del sistema sanitari. Per al president, aquesta “obligació de valorar els actius” no només s’ha d’aplicar al sistema sanitari, sinó també a altres sectors com ara l’empresarial. El president ha clausurat el centenari de la Cambra de Comerç de Girona insistint que l’actitud de les famílies serà clau “en el procés de reactivació”.

“Crec que estem en un moment en què tenim una certa obligació no només de fixar-nos en allò que ens falta, sinó també de valorar el que tenim i fer-ho funcionar”. Aquest és el missatge que ha volgut llançar el president de la Generalitat davant els 200 empresaris que han assistit a l’acte de clausura del centenari de la Cambra de Comerç de Girona.

Artur Mas ha demanat als empresaris que més enllà de “posar-se cendra a sobre”, lluitin per fer sobresortir “tot allò que al nostre país val la pena i està funcionant”. D’aquesta manera, segons el president, Catalunya guanyarà “autoconfiança” i podrà “sortir-se’n de les circumstàncies actuals, que no deixen de ser dures però sí superables”.

Durant el seu discurs, Mas ha volgut girar la vista enrere i recordar als empresaris gironins que el territori té actius que, a vegades, es deixen en un segon pla. “En altres èpoques de dificultats, a Girona no hi havia universitat ni tampoc es podia tenir l’expectativa de disposar d’alta velocitat ferroviària”, ha assegurat Mas. I ha afegit: “I no cal dir que tenim un munt d’equipaments socials, cívics, educatius i sanitaris que els hem de fer funcionar bé”. 

Per això, Mas ha instat l’empresariat gironí a “valorar aquests actius, que existeixen, i fer que funcionin bé”. Per al president, a més, la màxima anterior no només és aplicable al sector econòmic, sinó que s’estén a nombrosos àmbits i abasta tota la societat catalana.

Canviar d’actitud

En aquest punt, el president de la Generalitat ha traslladat el discurs cap a l’àmbit sanitari, i ha exhortat els qui protesten per les retallades a “canviar d’actitud”. Mas ha ressaltat que la Generalitat disposa ara dels mateixos recursos que tenia quatre anys enrere per fer front a les despeses, i ha demanat als crítics amb els ajustos en Salut a “valorar més” el que hi ha.

“Estem en un moment en què no valorem prou el que tenim i ens fixem en allò que no és estrictament essencial”, ha dit Mas, en referència a les protestes. El president ha defensat els ajustos en Salut i ha assegurat que són necessaris, perquè si el Govern no actua ara, “es pot posar en qüestió allò que sí que és essencial” del sistema d’atenció mèdica. 

Per reforçar la seva tesi, el president ha recordat que, aquest any, la Generalitat ha de pagar cada dia 4 milions d’euros (MEUR) d’interessos. Però l’any que ve, aquesta xifra ascendirà fins als 6 MEUR. “Davant d’això dius: O bé ho aturem, o bé se’ns pot endur per davant”, ha dit el president de la Generalitat. 

Part de la reactivació

Artur Mas ha insistit en què, a l’hora d’encarar la reactivació, l’actitud dels catalans serà clau per rellançar l’economia. “És evident que hi ha famílies amb dificultats objectives, però no és menys cert que una part encara molt més important de la població segueix tenint un estatus econòmic que no és pas pitjor que abans; per això, hem d’aconseguir que aquest gruix de la societat reaccioni amb una espurna de confiança, perquè una part de la reactivació vindrà d’aquestes actituds”, ha conclòs el president de la Generalitat.

Durant l’acte de clausura del centenari de la Cambra de Comerç de Girona el seu president, Domènec Espadalé, ha agraït a la Generalitat la confiança que ha dipositat en la institució. El president ha assegurat que la Cambra lluitarà per ser “més flexible i operativa” a les necessitats de les empreses, i ha fet una crida al sector econòmic gironí a no deixar-se endur “pel pessimisme”.

“Molts empresaris tenen la sensació que l’aixeta del crèdit no tornarà a rajar mai com abans, i moltes empreses estan obligades a redimensionar estructures”, ha dit Espadalé, en referència a la situació actual. I ha afegit: “És un procés dolorós, però la Cambra de Comerç continuarà estant al costat de l’empresariat oferint suport a iniciatives per potenciar el teixit econòmic gironí”. 

L’acte de cloenda del centenari de la Cambra de Comerç s’ha completat amb una taula rodona i la presentació d’un llibre que repassa el darrer segle de l’economia gironina. Al llibre s’hi recullen tots els canvis que ha patit el teixit empresarial de la demarcació i les diferents vicissituds històriques que ha hagut de viure. 

Precisament, en referència a això, el president de la Generalitat ha volgut ressaltar que “de la visió del que hem estat capaços de fer en condicions molt més adverses de les actuals, hem de treure la força per fer front i superar els moments actuals”.