Dentista a preu simbòlic per als gironins amb pocs recursos econòmics

Girona ja té la primera clínica dental solidària de la demarcació destinada a persones en situacions de precarietat socioeconòmica. La clínica és una iniciativa del Col·legi d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Girona i ofereix una solució a la població sense recursos que no pot fer front a un tractament odontològic privat. Disset dentistes voluntaris treballen desinteressadament durant les seves hores lliures i fan tractaments a preus més baixos que els del mercat, i que oscil·len entre els sis i els 150 euros. Des del 10 d’octubre, més de 35 pacients han passat per la clínica solidària i s’espera que, en un any, la clínica doni assistència directa a més de 100 persones.

En temps de crisi, les visites al dentista privat són un sobrecost per a totes les famílies i una dificultat afegida per a aquelles persones que tenen problemes econòmics. És per aquest motiu que des del Col·legi d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Girona van pensar en la possibilitat de crear una clínica dental solidària que donés resposta a les necessitats dentals que pateix la població més desafavorida de Girona. 

Des d’aquest passat 10 d’octubre la clínica ja és una realitat. Disset dentistes voluntaris hi treballen de forma desinteressada durant les seves hores lliures. Tot i que la clínica sigui solidària, no tothom pot anar-hi. Els pacients cal que vinguin derivats des dels serveis socials o d’entitats que treballen al territori gironí. 

La clínica ofereix diversos tractaments d’odontologia bàsica; és a dir, extracció de dents, també es maten nervis (endodòncies) i es munten dentadures postisses (pròtesis) tant parcials com complertes. Els preus oscil·len entre 6 euros per una extracció de dent i reparació de càries fins als 150 euros per una dentadura postissa. 

Una idea del Col·legi d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Girona

La idea va néixer l’any 2008 dins del Col·legi d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Girona el qual va crear l’associació Dentistes Solidaris de Girona per desenvolupar aquest projecte anomenat ‘Somriures Solidaris’. La iniciativa no té intenció de suplantar l’acció de les administracions públiques en salut bucodental sinó que treballa per cobrir les mancances que pateix la població més desafavorida de Girona. 

El projecte s’adreça a aquelles persones que es trobin sense recursos econòmics i pateixin situacions d’atur o de pobresa extrema. La clínica, situada dins del Mercat del Lleó, es va crear amb l’ajuda de l’organització Odontologia Solidària i seguint l’exemple de les diverses clíniques dentals solidàries existents a Badalona, Barcelona, Madrid i València. 

La clínica s’inaugurarà oficialment el proper 29 de novembre però des del 10 d’octubre ja està en funcionament. El president de l’associació Dentistes Solidaris de Girona, Emili Banchilleria, destaca que des del 10 d’octubre s’han visitat més de 35 pacients i espera que, en un any, la clínica pugui donar assistència directa a més de 100 persones. 

Banchilleria ha explicat que les clíniques solidàries de Granollers i Badalona estaven “col·lapsades” i tenien llistes d’espera d’entre dos i tres anys. Per aquest motiu, un cop la clínica va estar preparada, des de l’associació van creure que era millor començar a treballar i van demanar a les consultes dentals de la demarcació de Barcelona que derivessin els pacients del territori de Girona cap a la nova clínica solidària del Mercat del Lleó. Una decisió que va suposar una “alegria immensa per a tots els afectats”, segons Banchilleria, ja que alguns pacients no podien pagar el preu del desplaçament fins a Barcelona.

El president de l’associació explica que els preus que ofereix la clínica són “simbòlics i limitats al cost del proveïdor”. A més, considera que els pacients “valoren més positivament la feina” si han de pagar un mínim preu en comptes de tenir una assistència totalment gratuïta. La nova clínica ha comptat amb l’ajuda econòmica o material d’entitats com Dipsalut, Odontologia Solidària, l’Ajuntament de Girona, membres del Col·legi d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Girona i de diversos laboratoris. 

Un treball altruista

La vicepresident de l’associació Dentistes Solidaris Girona, Teresa Maria Saguer, detalla que col·laborar en el projecte és una “opció personal” i considera que dedicar una tarda lliure a una feina altruista “repercuteix positivament en la persona”. 

La dentista Saguer destaca que tothom qui vulgui pot contribuir en el projecte mitjançant una col·laboració econòmica o material. De moment, la clínica visita una mitjana de sis pacients al dia ja que, tal i com ha explicat l’auxiliar i higienista dental Natàlia Regaña, un número petit de visites permet que el pacient se senti “més còmode i escoltat”. De moment, la clínica ja ha fet somriure a un dels primers pacients perquè ja ha rebut la seva nova dentadura.