Sentència contra l’anterior Departament d’Educació per actuar amb arbitrarietat en una adjudicació de places

ACN.-Un jutjat de Girona ha conclòs que l’anterior Departament d’Educació va actuar amb arbitrarietat en una adjudicació de places. El cas, que el sindicat Ustec-Stes va denunciar, arrenca amb el tancament de l’escola concertada Abadessa Emma, de Sant Joan de les Abadesses (Ripollès). El Departament es va comprometre a assumir el professorat el centre i incloure’l a la borsa d’interins. A l’hora d’assignar-los plaça, però, Educació va fer passar tots aquests mestres per davant d’altres a qui els corresponia escollir abans que ells. El jutjat conclou que el Departament va actuar amb arbitrarietat i “sense seguir el procediment” establert.

Els antecedents del cas es remunten al curs 2004-2005. Aleshores, l’escola concertada Abadessa Emma es veia abocada al tancament per la manca d’alumnes. Davant aquesta situació, els propietaris del centre van signar un conveni amb l’ajuntament de Sant Joan de les Abadesses. L’acord establia que el poble es faria càrrec de l’escola, que passaria a ser municipal, i contractaria tot l’equip de professors com a personal laboral.

L’Ajuntament, però, va veure que li era impossible fer-se càrrec de les despeses que generava el centre. Per això, el febrer del 2006, el consistori va signar un nou conveni, aquest cop amb el Departament d’Educació. L’acord establia que l’escola Abadessa Emma aniria tancant aules progressivament, i que l’Educació Infantil i Primària es concentraria al CEIP Mestre Andreu, de la mateixa localitat.

En aquest conveni, Educació també es comprometia a recol·locar l’equip de mestres com a personal interí. A més, la Generalitat també pagaria un total de 837.789,36 euros per a despeses de funcionament i per fer front als acomiadaments dels treballadors (unes indemnitzacions que anaven des dels 18.000 euros fins als 46.000).

Per davant dels altres

Quan l’escola va tancar del tot, Educació va assumir la plantilla de professorat com a funcionaris interins. Aquests mestres ja van començar a treballar a l’escola pública l’1 de setembre del 2009. Tot i això, a l’hora d’adjudicar-los una plaça, el Departament va fer passar aquests docents per davant d’altres a qui els corresponia escollir primer. 

Això va comportar que hi hagués mestres que haguessin d’escollir altres destinacions, tant fora del municipi com de la mateixa comarca, perquè s’havia fet passar per davant el professorat que treballava a l’escola Abadessa Emma. El sindicat Ustec-Stes va portar el cas als tribunals i ara, un jutjat gironí li ha donat la raó.

La sentència, emesa pel Jutjat Contenciós Número 1 de Girona, conclou que l’anterior Departament d’Educació va actuar amb arbitrarietat a l’hora de fer els nomenaments. A la resolució, el magistrat Jordi Palomer anul·la la resolució d’adjudicació de places que Ustec-Stes va recórrer. Entre d’altres, la sentència recull que els nomenaments “es van fer sense tenir en compte l’antiguitat dels docents pels serveis prestats, sense seguir cap mena de procediment i prescindint dels tràmits establerts a la borsa d’interins”.

 

Deixa un comentari