Els periodistes gironins premien el cap d’Emergències i castiguen Joan Pluma per la seva relació amb els mitjans

El cap de la Regió d’Emergències de Girona, Enric Cano, i el director general de Patrimoni, Joan Pluma, han rebut aquest 2011 la Mosca Grossa i Borda -respectivament- que atorga el Col·legi de Periodistes de Girona. Amb aquests guardons, els periodistes premien aquells qui més els han facilitat la feina durant el darrer any i també castiguen els qui els l’han entorpida. El cap dels Bombers ha rebut la Mosca Grossa per la seva col·laboració amb els mitjans, sobretot a l’hora de cobrir incendis i altres emergències sobre terreny.

Les Mosques de la Comunicació són uns guardons que atorguen anualment, a través del col·legi, els periodistes de Girona. Ells mateixos proposen els candidats a rebre tant la Mosca Grossa com la Borda. De totes les propostes rebudes, el col·legi tria tres finalistes per als dos guardons i, finalment, els mateixos periodistes elegeixen a qui premien i a qui castiguen.
El cap de la Regió d’Emergències de Girona, Enric Cano, ja figurava com a candidat per rebre la Mosca Grossa en els darrers anys. Aquest 2011, Cano s’ha imposat a les dues altres finalistes (les responsables de premsa del Festival de Peralada, Ruth Abuin, i de la Federació d’Hostaleria, Marina Figueras).

Els periodistes li han volgut agrair, d’aquesta manera, la col·laboració amb els mitjans davant les emergències, sobretot a l’hora de cobrir incendis sobre terreny o d’atendre’ls al telèfon. 
Per contra, la Mosca Borda se l’ha emportada l’actual director general de Patrimoni, Joan Pluma. Els periodistes l’han volgut castigar -d’aquesta manera simbòlica- pel seu mutisme quan va decidir abandonar el govern tripartit de Girona (on era regidor d’Urbanisme del PSC) i anar-se’n de director general de Patrimoni amb CiU.

Els periodistes li han criticat el fet de ser “excessivament susceptible tot i ser una persona pública”. En concret, s’ha tingut en compte que aquest 2011 ha estat “pràcticament impossible” que atengués les peticions d’entrevista que se li han fet per acceptar el càrrec de director general dins un govern “liderat per una formació política que no és la seva i contra la qual sempre havia batallat”. 

A més de Joan Pluma, els candidats a rebre aquest guardó eren el cap del gabinet de comunicació d’Adif, Daniel Martínez (un altre clàssic, que precisament l’any passat ja va rebre el guardó) i el Girona FC per les dificultats amb què es troben els periodistes a l’hora de conèixer l’actualitat del club. 

Estrena com a espai cultural

Els guardons s’han entregat durant un acte que s’ha fet a l’Auditori de la Marfà, que s’estrena com a espai cultural. Dins l’acte de les Mosques de la Informació, a més, també s’han atorgat la Mosca de Sant Narcís i la del Col·legi, que lliura el Col·legi de Periodistes. 
Sopa de Cabra ha rebut la Mosca de Sant Narcís per la projecció que el grup ha donat a la demarcació amb el seu retorn als escenaris. També s’ha fet un homenatge a títol pòstum a la periodista de l’Escala (Alt Empordà) Montse Pous i un reconeixement a Ràdio Olot com a emissora pionera de la ràdio en català, amb el lliurament de la Mosca del Col·legi 2011.