La Garrotxa, la comarca amb més espigues al turisme rural de Catalunya

Aquest vespre s'han entregat les espigues i la Garrotxa és la comarca que n'ha recollit més

Aquest vespre s'han entregat les espigues i la Garrotxa és la comarca que n'ha recollit mésGairebé una quarta part dels establiments de turisme rural de Catalunya ja tenen una espiga que reconeix “quantitat i qualitat” a aquest sector turística català. Aquest dijous al vespre s’han lliurat els reconeixements a 388 nous establiments, de manera que a hores d’ara ja són 476 els que locals catalans amb almenys una espiga. La Garrotxa és la comarca amb més espigues, amb un total de 51.

“Ara ens presentarem als mercats amb criteris molt definits”, ha assegurat la directora general, perquè les espigues rurals són “una eina molt útil” per encarar “els reptes de futur” que trobarà el sector en un “entorn exigent”. 

En l’acte s’han lliurat espigues a 388 nous establiments que s’han adherit al procés de certificació, que s’afegeixen al prop d’un centenar que ja les van rebre en la primera edició. Segons les dades del Departament d’Empresa i Ocupació, els allotjaments amb espiga suposen a hores d’ara més d’un 23% dels 2.100 locals que es dediquen al turisme rural. La directora general ha assegurat que el gairebé 80% restant “s’animarà a poc a poc”. Els canvis exigeixen “temps”, ha afegit. Per això s’ha compromès a impulsar accions per promocionar les cases rurals que han rebut la categorització del Departament, perquè des del govern, ha dit, s’aposta per la “qualitat”.

El responsables de les associacions que impulsen els guardons juntament amb el Departament han assegurat que l’objectiu del sector és ser “més competitiu al món”i mantenir “el prestigi i la qualitat a nivell estatal i europeu”. 

En l’acte d’aquest vespre s’ha atorgat una espiga (categorització bàsica) a 23 establiments; 138 se n’han endut dues (confort), 192 n’han aconseguit tres (gran confort) i 35 més han obtingut la quarta categorització (superior). Cap establiment de turisme rural català lluirà la cinquena espiga, la superior premium. A més, les espigues poden ser daurades o verdes. Les primeres emfatitza els establiments especialitzats en agroturisme i les altres posen de relleu l’ubicació en l’entorn rural de la casa. 

La Garrotxa, la comarca amb més espigues

En aquesta segona edició de lliurament de les espigues del turisme rural, la comarca de la Garrotxa que més reconeixements s’ha endut. En total són 51 els establiments que tornaran a casa amb almenys una espiga. La segona comarca amb més nombre d’allotjaments reconeguts és el Solsonès, amb trenta. En tercer lloc la segueix l’Alt Urgell, amb 28, l’Alt Empordà amb 25 i el Pla de l’Estany i l’Alta Ribagorça amb 23 cadascuna. 

Per categories, també la Garrotxa és la comarca que més espigues de categoria superior s’ha endut, un total de 6. El Pla de l’Estany i el Solsonès se’n emporten quatre de la màxima categoria cadascuna. 

El model de categorització de turisme rural s’ha basat, finalment, en un treball conjunt de la Direcció General de Turisme i de les dues entitats associatives més rellevants del turisme rural català, TURALCAT i CONCATUR, amb l’assessorament tècnic extern de la càtedra de geografia de la UAB.

 

x