La màgia del Nadal s’instal·la aquest cap de setmana al centre d’Olot

La cagada del tió és un dels actes més participats del Nadal

La cagada del tió és un dels actes més participats del NadalLa màgia del Nadal arriba a les activitats relacionades amb aquesta època de l’any. Una màgia que es constatarà a l’espectacle de circ que es podrà veure aquest cap de setmana a la Plaça de Braus d’Olot. Però si parlem de màgia nadalenca, no ens podem oblidar de l’element més misteriós del costumari català: el tió. L’associació de comerciants d’Olot farà una gran cagada del tió aquest diumenge al matí, mentre que els comerciants de Sant Joan les Fonts faran aquesta mateixa activitat el diumenge a la tarda.

Una de les tradicions més populars per aquestes festes de Nadal és el tió. Segons el costumari català de Joan Amades, l’origen d’aquest tronc nadalenc prové de la zona del Capcir, a la Catalunya Nord, on els seus infants treien els tions la nit de nadal a la claror de la lluna per agrair-los la seva escalfor durant l’any. Així, durant la nit, els tions captaven la pols màgica de la lluna, i es convertien en troncs màgics. Precisament, els nens i nenes d’Olot estan convidats a picar els tions a la tradicional gran cagada que cada any organitza l’Associació de Comerciants d’Olot. Serà aquest diumenge, i té diversos canvis respecte els anys precedents. S’ha modificat la ubicació, i es farà al Firal, degut a la pista de gel que ocupa la plaça major. I també s’ha canviat l’hora, aquest cop es faran cagar els tions pel migdia, perquè es connectarà en directe la Marató solidària de Televisió de Catalunya.  A partir de dos quarts d’una, Pep Puigdemont començarà a animar els més menuts, per acabar fent cagar els tions a un quart de dues. No és l’única cagada del tió que hi haurà el diumenge: l’associació de comerciants de Sant Joan les Fonts en farà una altra a la plaça major del municipi, a partir de les cinc de la tarda. Per poder rebre un regal del tió, els més petits l’hi hauran de portar menjar, que es portarà després a Càritas per repartir amb els més necessitats. I si algú vol continuar vivint la màgia del Nadal, pot visitar els quatre espectacles programats de circ teatre modern que la companyia Alecto Circ farà a la Plaça de Braus d’Olot. Les representacions seran aquest dissabte a les set de la tarda i a les deu de la nit, i diumenge a les 12 del migdia i les cinc de la tarda.

x