El pressupost de la Diputació de Girona cau un 5,45% per al 2012 i és de 98 MEUR

diputaci de girona

El pressupost de la Diputació de Girona es redueix un 5,45%El pressupost de la Diputació de Girona per al 2012 és de 98 MEUR, un 5,45% menys que el de l’any anterior. Aquesta disminució se suma a les davallades dels pressupostos de la corporació des de l’any 2009. Des de llavors, quan es va arribar a un pressupost de 142,7 MEUR, ha caigut un 31,3%. El president, Jaume Torramadé, ha assegurat que el pressupost d’enguany fixa dues línies vermelles que no volen creuar: no disminuir les aportacions als ajuntaments i no frenar el pressupost en matèria de promoció econòmica. El president ha criticat que per culpa de la “mala previsió” de l’Estat hagin hagut de restar d’entrada 7,2 MEUR pels diners que han de retornar per les aportacions excessives d’altres anys.

Tercer pressupost a la baixa de la Diputació de Girona. Els números del 2010 van reflectir per primera vegada l’impacte de la crisi, una tendència que va seguir el 2011 i continua per a l’exercici de l’any vinent, el 2012. El pressupost consolidat per al 2012 és de 102,6 MEUR (milions d’euros), mentre que el del 2011 va ser de 108,4 milions. Aquests 102,6 MEUR són els del pressupost consolidat, és a dir, el que inclou les partides destinades als organismes autònoms de la Diputació com el Dipsalut o el Xaloc. Sense comptar amb els diners que van a parar a aquests organismes, el pressupost de la Diputació per al 2012 és de 98 milions, 5,6 MEUR menys que l’any passat.

És el tercer pressupost de davallada però el primer que elabora el nou equip de govern de la corporació, presidit per Jaume Torramadé (CiU). Torramadé ha assegurat que aquest no és el pressupost que voldrien fer, però sí el que consideren que s’ajusta més a les necessitats dels ajuntaments en moments de crisi econòmica. En aquest sentit, el president diu que han marcat dos eixos bàsics com són la cooperació local i també la promoció econòmica i turística. Pel que fa al segon eix, Torramadé ha detallat que han decidit incrementar el pressupost per al Patronat de Turisme que serà de 4 MEUR i també incrementar els diners que destinen a l’aeroport, que arribaran als 600.000 euros. 

“Hem fet l’impossible per mantenir les ajudes als municipis”, ha afirmat Torramadé que ha exposat que el 38,2% d’aquests 98 MEUR, un total de 37,5 milions, van destinats a l’àrea de cooperació local, cultural i d’acció social. Segons l’equip de govern, la porta de la Diputació és la primera que van a picar els ajuntaments que no saben com afrontar les necessitats municipals. Per això, Torramadé ha detallat que en matèria de subvencions a municipis i entitats tenen previst destinar-hi 48,9 MEUR. 

Excepte en aquests dos àmbits, Torramadé ha detallat que han retallat el pressupost entre un 5 i un 20% dependent de l’àmbit. Un dels objectius, segons el president, és disminuir la despesa en capítol I, el de personal. Segons Jaume Torramadé, en el darrer mandat es van anar incrementant les despeses en personal i es va arribar als 15,7 milions. El president diu que és una tendència que volen trencar i, per a aquest any, preveuen destinar 14,6 MEUR al capítol I. 

Tant Jaume Torramadé com el diputat Ramon Soler han criticat durament la “mala gestió” del govern de l’Estat durant els anys 2008 i 2009 quan no van acceptar la crisi i van elaborar pressupostos molt optimistes. Això va fer que destinessin més diners a la Diputació dels que finalment, amb les liquidacions, havien d’aportar. Ara, la corporació ha de retornar aquest diners. Soler ha detallat que això implica que cada any, durant els pròxims cinc anys, hagin de tornar 7,2 MEUR. “D’entrada ja hem de restar més de 7 milions al pressupost”, ha lamentat Torramadé. “Ara paguem la mala previsió que va fer l’Estat amb les transferències”, ha criticat.

La Diputació sotmetrà el pressupost a votació al ple d’aquesta tarda. De moment, CiU ja compta amb el suport d’ERC que ha explicitat que votarà a favor del pressupost.

 

Deixa un comentari