Un any de la llei antitabac

Un any després de la llei antitabac encara hi ha visions contraposades

Un any després de la llei antitabac encara hi ha visions contraposadesDesprés d’un any de l’entrada en vigor de la llei antitabac, la mesura encara acumula partidaris i detractors entre els professionals de la restauració a la Garrotxa. La segona llei contra el tabac en espais tancats ha acabat amb les excepcions que havia promogut la primera. En principi, tots els bars i els restaurants juguen en les mateixes condicions, tot i que les característiques dels locals segueixen sent un condicionant per a l’adaptació als nous hàbits, i els restauradors que van invertir per fer estances separades han vist com els seus diners s’escolaven sense cap compensació. Tot i així, l’interior dels establiments sembla que s’ha fet més just, més net, i més sa. Els acostem algunes de les opinions dels restauradors de la Garrotxa sobre l’última llei antitabac un any després de la seva vigència.

Alguns restauradors de la Garrotxa aproven totalment la llei antitabac un any després de la seva aplicació. Diuen que no han perdut clients i ans al contrari, n’han guanyat alguns. A la nova llei només li troben avantatges. Cap dels restauradors que ha entrevistat Olot Televisió van fer-hi reformes quan va ser aplicada la primera llei. Els seus locals no tenien les condicions adequades per fer-ho, i van haver-se de decantar deixar de fumar o prohibir-ho.

Els responsables del restaurant Cal Sastre de Santa Pau sí van decidir condicionar l’establiment i fer compartiments separats per a fumadors durant l’aplicació de la primera llei. No veuen lògic que es prohibeixi fumar a tot el local si els no fumadors no es veuen afectats.

Cal Sastre ha condicionat la seva terrassa amb estufes que, però, no veu suficients. Els històrics arcs sota els quals té la terrassa no li permeten tancar-la encara que sigui parcialment. Els clients no s’hi estan tant i no fan tot el consum que feien abans. La llei és ara igual per a tothom, però les condicions dels locals tornen a ser fonamentals per adaptar-se als nous hàbits i retenir els clients. Alguns bars i restaurants poden adaptar el seu exterior més fàcilment que d’altres.

Semblava que la llei en un primer moment permetia crear entorns per poder fumar cigars. Els que ho han intentat, es queixen de les traves que els imposen a l’hora de posar-ho en pràctica.

 Tot i els pros i contres dels restauradors, el cert és que la nova llei ha canviat l’hàbit dels fumadors, que ja no marxen tant a l’exterior durant un àpat, i condicionen cada cop menys el consum als establiments al fet de poder-hi fumar. La importància de fer-ho s’ha relativitzat per les exigències de la llei, i les conductes s’han canviat a l’hora de gaudir d’un àpat o de reunir-se en un bar o un restaurant.