L’Aeroport de Girona tanca l’any amb un volum de passatgers inferior al del 2005

L’Aeroport de Girona ha tancat un dels pitjors anys des de l’arribada de Ryanair, el 2004. Durant el 2011 han passat per les instal·lacions de Vilobí d’Onyar un total de 3.007.649 passatgers, un 38,2% menys que l’any anterior. Ryanair va establir la base a Girona el 2004 i oferia 22 destinacions. Aquell primer any, l’aeroport va registrar 2.962.988 passatgers i, el 2005, ja es van superar els 3,5 milions. Sis anys després, i a causa de les desavinences entre Govern i companyia, les xifres de passatgers han caigut significativament. Una situació que, a priori, s’ha de redreçar a la primavera perquè la companyia ha reafirmat l’acord anunciat pel Govern al novembre i elevarà a 59 les rutes des de Girona.

Ryanair és vital per a l’Aeroport de Girona i així ho demostren les estadístiques del 2011. Aquest passat any, el conflicte latent entre Govern i companyia per les subvencions, ha fet que l’aeroport perdi milers de passatgers. Ryanair va reduir significativament el nombre de vols que oferia des de l’aeroport de Vilobí d’Onyar i això ha fet caure un 38% el nombre de passatgers respecte l’any anterior, amb un còmput total de 3.007.649 viatgers, segons dades d’Aena. Ara, però, un cop desencallat el conflicte, Ryanair ha anunciat que eleva a 59 les rutes que oferirà a partir de l’abril i passa de quatre a nou avions amb base a Girona.

El nou conveni, però, preveu que Ryanair porti, com a mínim, tres milions de passatgers anuals, la mateixa xifra que s’ha registrat aquest 2011 en plena crisi i amb el conflicte obert entre companyia i Generalitat.

Dades a nivells de 2004-2005

Girona no registrava unes dades de passatgers similars des del 2004, quan la companyia va establir la base a Girona amb tres avions i 22 destinacions. Ryanair va aterrar a Girona per primera vegada el 2002 quan oferia només dos vols diaris a Frankfurt. Llavors, l’aeroport registrava 557.187 passatgers. L’any següent, quan va incorporar set destinacions més, la xifra de passatgers quasi va arribar al milió i mig. Des de llavors, la xifra més alta es va assolir el 2009 amb 5,5 milions de viatgers.

L’any també es tanca a la baixa pel que fa a les operacions, que se situen en 27.800, un 35% menys que el 2010. Pel que fa al mes de desembre, es va tancar amb un 50% menys de passatger (94.739) i un 31,4% menys d’operacions (1.363).