El 44% dels estudiants que va finalitzar la Formació Professional el 2011 està treballant

Segons posa de relleu l’enquesta promoguda per la Cambra de Comerç sobre la inserció dels graduats en Formació Professional (FP), el 44% dels estudiants han trobat feina entre sis i nou mesos després de finalitzar la seva titulació. No obstant això, quatre de cada deu joves continuen estudiant i un 12% més estan a l’atur. D’aquests, el 43% no ha trobat feina per la falta d’ofertes adequades a la seva formació i un 8% – el doble que l’any 2008- ja no busca feina. Segons l’estudi, les principals vies per trobar feina són a través de l’empresa de pràctiques o a través d’amics i familiars. El 77 per cent dels graduats superiors que han aconseguit un treball reben un salari superior als 900 euros.

L’estudi, que enguany arriba al seu cinquè any de publicació, elaborat per la Cambra de Comerç es basa en 1.617 enquestes a joves que han acabat algun grau de FP, de cicle mitjà o superior, en algun dels 25 centres de les comarques gironines que han participat en l’informe. L’estudi es realitza a partir de les enquestes que els joves responen entre sis i nou mesos després de d’aconseguir la seva titulació per tal de determinar quina és la situació laboral dels graduats en Formació Professional. 

Les dades que es troben en l’estudi es poden comparar amb les de l’any 2008, un dels “anys més bons pel que fa l’àmbit d’inserció laboral dels graduats d’FP”, segons ha recordat el president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènec Espadalé. 

En l’estudi global de Catalunya hi han col·laborat 378 centres docents, tant de titularitat pública com privada i el nombre total d’enquestats arriba fins als 36.944. 

44% dels graduats han trobat feina

Segons les enquestes realitzades, un 44% dels joves graduats d’FP l’any 2011 han aconseguit trobar feina entre sis i nou mesos després d’aconseguir el títol. Per altra banda, el 44 per cent restant continua formant-se mentre que un 13 per cent estudia i treballa i un 12 % està a l’atur. Aquestes dades, comparades amb les xifres obtingudes en anys anteriors, mostren un descens progressiu dels graduats que troben feina, com també dels joves que estudien i treballen (un 21.92% l’any 2008) i un augment progressiu dels joves que prefereixen continuar formant-se i millorar el seu nivell d’estudis. 

Aquestes dades, segons el president de la Cambra de Comerç de Girona s’han de veure de “positiva” ja que “en un moment en què l’atur juvenil és tant alt els percentatges d’inserció laboral confirmen que la FP és una cuirassa contra l’atur”, ha ressaltat el president de l’àrea de Desenvolupament Empresarial de la Cambra, Jaume Fàbrega. 

Segons l’estudi, un 69% dels graduats de cicles superiors consideren que la seva feina actual està relacionada amb els estudis realitzats, mentre que en el cas dels graduats de cicles mitjans la xifra baixa fins al 64%. Pel que fa a les vies per trobar feina, els principals mecanismes segons els joves són mitjançant les pràctiques o les coneixences personals i familiars seguit de l’enviament del currículum vitae. Les dades de l’estudi mostren que la modalitat d’esports d’hivern, el futbol, la fabricació mecànica i la hoteleria i el turisme són algunes de les branques on els graduats han trobat més feina. 

Un 8% dels joves que no treballen tampoc busquen feina

Del 12% de graduats que no han trobat feina, gairebé la meitat creu que no existeixen ofertes adequades a la seva formació seguit dels que pensen que falten ofertes econòmicament atractives. Al mateix temps, un 8% dels graduats – el doble que l’any 2008- ha deixat de buscar feina. Una xifra molt “negativa” segons Jaume Fàbregas que hauria de “fer pensar a la societat”. El president ha comentat que es tracta de persones molt joves que “s’han donat per vençuts” sis mesos després d’aconseguir el graduat i subratlla que aquest fet pot ser una “problemàtica social” a nivell global. 

Pel que fa a la tipologia dels contractes laborals, l’enquesta posa de manifest que més de la meitat dels graduats en Formació Professional tenen contractes temporals tot i que el 43% dels graduats superiors i el 33% provinents de Grau Mitjà han aconseguit contractes indefinits. En referència als salaris, la majoria dels joves – un 48% dels graduats superiors i un 36% del joves de Grau Mitjà- cobren sous d’entre 900 i 1.200 euros. No obstant això, l’informe també mostra que hi ha un 19% de graduats tant superiors com mitjans amb sous que oscil·len entre 1.200 i 1.500 euros un cop han acabat els estudis. 

Segons les dades aportades pel director dels Serveis Territorials d’Ensenyament de la Generalitat a Girona, Albert Bayot, un 67 per cent dels joves en edat d’estudiar estan cursant Batxillerat i un 42 per cent estan estudiant Formació Professional dels quals 4.244 alumnes cursen un Gran Mitjà i 2.807 un Grau Superior. 

Bayot ha destacat que any rere any, es van anivellant les xifres d’alumnes que escullen una o altre opció educativa i subratlla la importància dels estudis de FP que tenen “una bona salut i mantenen unes bones sortides laborals” en aquests moments de dificultats econòmiques.