Els reportatges ‘Gironins al món’ i una col·lecció de fotografies centrada en Artur Mas guanyen els premis Carles Rahola

Els Premis Carles Rahola es van entregar ahir al vespre a l'Auditori de Girona

Els Premis Carles Rahola es van entregar ahir al vespre a l'Auditori de Girona

El periodista Alfons Petit amb els reportatges ‘Gironins al món’ ha guanyat la tercera edició dels Premis de Comunicació Local Carles Rahola en la categoria de millor treball informatiu en premsa escrita. ‘L’esprint final de Mas’, de Eddy Kelele, ha guanyat el premi en la categoria de fotoperiodisme. El programa ‘Pensió completa, Reconstruint el turisme en clau femenina’, d’Amaranta Gibert, ha estat guardonada al premi com a millor treball informatiu o divulgatiu en televisió, el projecte ‘Sies.tv’ ha guanyat el premi a la millor informació digital i el programa ‘Solituds’, emès per Ràdio Sant Joan, ha estat el guardonat amb el premi al millor treball informatiu en ràdio.

Aquest vespre s’ha fet entrega dels premis de comunicació local Carles Rahola a l’Auditori de Girona. L’acte ha comptat amb la presentació dels actors Carles Xuriguera i Fel Faixedas, membres fundadors de Teatre de Guerrilla, amb més de quinze anys d’experiència en el món del teatre, la televisió i la ràdio. 

La sèrie de divuit reportatges del periodista Alfons Petit anomenada ‘Gironins al món’ publicats al ‘Dominical’ del ‘Diari de Girona’ ha guanyat la tercera edició dels premis de comunicació local Carles Rahola de Girona en la categoria de millor treball informatiu o divulgatiu en premsa escrita. El jurat ha destacat “la constància, continuïtat i qualitat” d’aquest projecte que ha permet als lectors “apropar-se a les vivències d’aquells gironins que viuen fora” del territori on van néixer i crèixer. 

Els reportatges ‘Un empordanès a la cort de Hassan II’ de Jordi Carreras i ‘Esclaves de la llibertat’ de Tura Soler, han quedat finalistes al millor treball informatiu o divulgatiu en premsa escrita. Aquesta categoria ha estat la que ha registrat més participació en aquesta edició amb 43 treballs de 21 autors. 

Per altra banda, ‘L’esprint final de Mas’ d’Eddy Kelele, ha guanyat el premi en la categoria de fotoperiodisme, la segona amb més participació, on s’han presentat 25 treballs de 9 autors diferents. El jurat ha escollit aquest projecte per la “seva profunditat i qualitat” a més d’un enfocament “innovador” en el tractament de la imatge d’un polític. Les fotografies de Pere Duran ‘Els joves de l’encenedor’ i ‘Ryanair es difumina’ de Joan Castro han estat finalistes en aquest àmbit. 

El turisme, la temàtica del reportatge ‘Pensió completa’

Pel que fa al premi al millor treball informatiu o divulgatiu en televisió, el jurat ha proclamat guanyador al programa d’Amaranta Gibert ‘Pensió completa. Reconstruint el turisme en clau femenina’ emès pel Canal Català. El jurat ha valorat “la seva originalitat, encert en la selecció d’imatges històriques, estructura del guió i adequació de la narració” a més de la tasca de recerca i l’enfoc del tema del turisme des de la vessant d’una dona. Aquesta categoria ha estat l’àmbit on s’ha experimentat l’augment més gran de participants durant la tercera edició dels premis. Com a finalistes hi ha el documental ‘Somnis atrapats’ de Marc Faro i Anna Teixidor, emès al 33, i el programa ‘El camí gironí de Sant Jaume’, de Francesc Ahumada i Jordi Carreras, emès a Televisió de Girona. 

El programa ‘Solituds’, emès per Ràdio Sant Joan, de Sant Joan les Fonts, ha guanyat el premi Miquel Diumé al millor treball informatiu o divulgatiu en ràdio. El jurat ha valorat especialment que el treball “d’alta qualitat d’una emissora local”, una iniciativa que “incideix en la vertebració social en l’àmbit de la gent gran”. 

Pel que fa al premi al millor projecte sobre comunicació, el jurat ha considerat que no es podria atorgar a cap candidat perquè l’únic treball presentat, tot i la seva qualitat, “no s’ajustava a les bases dels guardons”. El premi a millor iniciativa de comunicació institucional ha quedat desert. 

Set membres en el jurat

El jurat que ha avaluat aquesta tercera edició dels premis de comunicació local Carles Rahola ha estat integrat per Sílvia Espinosa, Narcís Genís, Vicent Partal, Ramon Rovira, Lluís Salom, Guillem Terribas, Oriol Torrellas i finalment Jordi López com a secretari amb veu per comentar els guardons però sense vot. 

Els premis de comunicació local Carles Rahola tenen com objectiu reconèixer la tasca de la professió periodística a les comarques gironines i fomentar la creativitat informativa i les iniciatives diverses dirigides en aquest àmbit. En total, en aquesta edició s’han presentat 93 obres i 54 aspirants, unes xifres molt similars a les obtingudes en edicions anteriors.

Més participació en la categoria de millor treball informatiu en premsa escrita

La categoria que ha registrat més participació ha estat la dedicada al millor treball informatiu o divulgatiu en premsa escrita o en línia amb 43 treballs de 21 autors diferents seguida de la categoria de fotoperiodisme, amb nou participants i 25 treballs. El premi a la millor informació digital ha rebut deu treballs presentats per nou aspirants. Pel que fa a la categoria de millor treball informatiu o divulgatiu en televisió o televisió en línia, s’han presentat nou projectes de vuit aspirants. A la categoria Miquel Diumé al millor treball informatiu o divulgatiu en ràdio o ràdio en línia s’han presentat tres autors i tres treballs, les mateixes xifres que a la categoria de millor iniciativa de comunicació institucional. 

Tots els guardons estan dotats amb 1.000 euros, a excepció del premi al millor projecte de comunicació periodística que compta amb 2.000 euros.