Exposicions d’allò quotidià

Des d’aquesta setmana ja es poden visitar dues exposicions a Olot que pretenen posar de relleu elements quotidians, però que normalment passen desapercebuts per les persones. Es tracta, per una banda, de la mostra ‘Banda Sonora Original’, on podem descobrir quina seria la melodia que sorgeix dels sons que emet Olot, i l’exposició ‘Coneixem el que trepitgem?’, on es posa de relleu el patrimoni geològic que ens envolta, i les seves possibles amenaces.

La nostra oïda capta cada dia milers de sons quotidians, que emeten els instruments de l’orquestra composta pels infinits elements que ens envolten. La sala 15 de l’Hospici d’Olot acull, fins al 4 de març, una exposició sobre aquestes músiques que emeten les ciutats. En el marc del projecte Ciutats 3.0, Eduard Miguel i Nacho Moya han capturat gairebé 200 sons procedents d’Olot, Huesca i Tournefeuille, i després Érick Moncollin ha fet servir aquests instants per compondre tres peces musicals. D’aquí en podem esbrinar les tres melodies que acompanyen la rutina d’aquestes tres ciutats, conèixer la seva banda sonora.

No deixem les exposicions, perquè el Museu dels Volcans acull mostra ‘Coneixem el que trepitgem? El patrimoni geològic de la Garrotxa’, fins el 24 de juny. L’exposició sorgeix dels resultats d’un estudi del geòleg garrotxí Llorenç Planagumà, que va guanyar la beca d’investigació en Ciències Naturals de l’Ajuntament d’Olot per aquest projecte, el 2002. Deu anys després, podem observar 78 afloraments, o formacions geològiques visibles, i 42 zones d’interès geològic. A banda de la descripció geològica, s’expliquen les amenaces que pot provocar la ma humana en aquestes zones. Una part del patrimoni natural que habitualment passa desapercebut.