Recuperen el pandero quadrat, perdut des de principis del segle XX

El pandero quadrat era un instrument molt utilitzat fins a principis del segle XX

El pandero quadrat era un instrument molt utilitzat fins a principis del segle XXEls més grans encara recordaran les tonades que antigament es feien arreu utilitzant el pandero quadrat, que s’omplia de cigrons per proporcionar un so ben peculiar. La majoria de cançons de pandero es van perdre a principis del segle XX. Altres, es van reciclar en altres menes d’estils musicals. El músic garrotxí Albert Bayàs ha fet la tasca de recuperar les lletres i melodies composades per al pandero quadrat. Ara, ha editat un disc on s’agrupa el seultat d’aquesta recerca.

Així sona el pandero quadrat. El músic veí d’Argelaguer Guillem Bayàs fa uns anys que treballa per recuperar unes tonades molt arrelades al terriori durant molts segles i que van perdre’s en l’oblit a principis de segle. Ara, ha editat un disc on agrupa el llegat musical que ha recuperat per a les generacions actuals. La feina de Bayàs no ha estat fàcil. Les cançons de pandero quadrat no estaven catalogades. Moltes passaven de pares a fills a través de la cultura oral. Per fer aquest disc, Guillem Bayàs a recorregut a una empresa de micromecenatge, a través de la qual, ha demanat la confiança de petits inversors que creien en el seu projecte per poder-lo finançar. Bayàs recorre ara pobles i ciutats per presentar el seu disc i evitar que les tradicionals cançons de pandero quadrat es perdin en l’oblit.