Un brot de galteres afecta 26 persones a les comarques gironines

Un brot de galteres afecta 26 persones de les comarques gironines. Un grup de gironins que a finals d’any van viatjar a una zona de l’Estat amb presència de la malaltia seria la font del contagi. Quan van tornar a casa, després d’uns dies d’incubació, cinc dels viatgers van emmalaltir. Les anàlisis mèdiques van diagnosticar parotiditis, més coneguda com a galteres perquè provoca una inflamació molt característica de glàndules situades a cada galta. La responsable del servei de vigilància epidemiològica a Girona, Neus Camps, ha recordat que la malaltia sol ser benigna i no acostuma a causar problemes greus. Dels 26 contagiats, sis han patit alguna complicació com inflamació de testicle o del pàncrees.

El servei de vigilància epidemiològica de la regió sanitària de Girona ha detectat un brot de galteres a les comarques gironines que a hores d’ara ha afectat 26 persones. Tots els contagiats són adults i no hi ha cap infant al qual li hagin diagnosticat la malaltia. La responsable de la unitat, Neus Camps, ha explicat a l’ACN que la font del contagi seria un grup de gironins que el mes de novembre van viatjar a una zona de l’estat espanyol on hi havia presència de la malaltia. 

Quan van tornar del viatge, i després de 15 dies d’incubació, cinc dels viatgers van començar a tenir els primers símptomes que provoca la malaltia, com mal de cap, pèrdua de gana, dolor abdominal o dolor muscular. Poc després és quan es comencen a inflar les glàndules paròtides, que és una de les principals característiques de la malaltia i que ha fet que es conegui popularment amb el nom de galteres. “La inflamació de les glàndules és el que dóna a la cara aquesta forma de pera típica de la malaltia”, ha explicat Camps. Quan comença la inflamació de les paròtides és quan també comença la febre. 

No hi ha tractament específic per a les galteres i l’únic que poden fer els malalts és prendre medicació per alleujar les molèsties que provoca. La malaltia té uns primers dies asimptomàtics, és a dir, que el malalt no se n’adona que està contagiat perquè es troba perfectament però sí que pot estendre el virus. Per això, els experts recomanen als sospitosos de patir parotiditis que s’estiguin tancats a casa des del primer dia, per evitar que puguin contagiar més persones. En total, els malalts s’han d’estar uns nou dies confinats a casa.

La parotiditis és una malaltia aguda i contagiosa però, segons detalla Camps, és benigna i autolimitada. Això vol dir que després de passar el procés infecciós, el malalt es cura. Després de detectar els primers malalts de galteres a les comarques gironines, el servei de vigilància epidemiològica va informar totes les àrees bàsiques de la demarcació perquè facin vigilància activa i demanin als sospitosos de patir la malaltia que es quedin a casa per evitar que l’estengui el virus.

Fins ara, han detectat aquests 26 casos a les comarques gironines però estan atents a l’aparició de qualsevol nou pacient amb els símptomes de les galteres. Llavors, comproven si realment és parotiditis ja sigui analitzant una mostra de saliva o de sang. 

Encara que generalment la malaltia no és greu, sí que a vegades poden aparèixer algunes complicacions com inflamació del testicle (orquitis) o de l’ovari (ooforitis) o també inflamació del pàncrees o encefalitis. Dels 26 casos que han detectat, en sis ha aparegut alguna d’aquesta complicació. 

La vacuna contra les galteres, la triple vírica

La responsable de la unitat de servei epidemiològic del Departament de Salut a les comarques gironines, Neus Camps, ha explicat que hi ha hagut una “franca davallada” dels casos de parotiditis tant a les comarques gironines com al conjunt del país des de la millora de la vacuna de la triple vírica, a la dècada dels 90. 

Per això, quan detecten algun cas de galteres una altra de les mesures de control que apliquen és revistar l’estat vacunal de l’entorn del malalt. “Mirem a l’entorn proper i totes aquelles persones que no hagin estat vacunades amb les dues dosis de la vacuna de la triple vírica, recomanem que ho facin”, ha detallat Camps.

Malgrat aquesta disminució de la incidència de la malaltia, Camps ha explicat que “no és excepcional” que hi hagi brots de tant en tant. El darrer a les comarques gironines va ser l’any 2007 quan hi van haver una quarantena de casos notificats. La incidència de la malaltia, si no hi ha cap brot, és d’entre 1 i 6 casos l’any. La parotiditis és una malaltia d’obligada notificació a les autoritats sanitàries perquè actuïn per frenar la propagació del virus. L’any 2008 es va tancar amb 6 casos notificats a la demarcació, el 2009 en va ser només un, el 2010 hi va tornar a haver sis casos i l’últim any, el 2011, s’ha tancat amb dos casos de galteres.