L’exposició de capgrossos arrenca a Barcelona per arribar a Olot

La mostra es pot veure al Palau Moja de Barcelona fins el 13 de març

La mostra es pot veure al Palau Moja de Barcelona fins el 13 de marçL’exposició itinerant que pretén explicar el patrimoni cultural del país a través dels capgrossos de diferents ciutats, ja ha començat. Barcelona és el punt de partida de la mostra que contribueix a posar en valor el gran patrimoni de les festes populars catalanes. L’exposició s’endinsa en el món dels esparriots, és a dir, els personatges encarregats d’obrir pas entre la gent per comitives, per exemple, de gegants. D’aquí a unes setmana aterrarà Vic i a Olot.

“Capgrossos, Pigues i Berrugues, Figueres, Olot i Vic i els seus esparriots”. Aquest és el rocambolesc nom de l’exposició, que reuneix per primera vegada els esparriots d’aquestes tres ciutats: el cap de lligamosques, el cap Llúria i en Berruga. Aquests personatges tenen una funció fonamenal durant les festes majors, la d’obrir el pas a Gegants o cavalls, a més d’animar la gent amb la seva actitud a vegades transgressora. Neix amb la intenció de posar en comú el patrimoni festiu català, difondre’n les funcions en el sí de la festa i analitzar els canvis que hi ha hagut al llarg dels anys.